Den 27-åriga artisten anklagas för att gömma högerextrema budskap i sina texter. Foto: TT

Bloggare anklagar Taylor Swift för alt-right-sympatier – hotas med stämning

Uppdaterad
Publicerad

Taylor Swifts advokater hotar stämma en bloggare som anklagat superstjärnan för att gömma rasistiska alt-right-budskap i sina texter. Händelsen ger nytt liv åt en flera år gammal konspirationsteori.

På måndagen publicerade den amerikanska människorättsorganisationen ACLU ett pressmeddelande där en märklig historia rullades upp: veckan innan hade redaktören för den lilla vänsterbloggen PopFront, Meghan Herning, fått ett brev från Taylor Swifts advokater där hon uppmanades att genast ta bort en text om Taylor Swift eller bli föremål för en stämning.

Döljer högerextrema budskap

Texten i fråga publicerades den 5 september och argumenterar för att Taylor Swift döljer högerextrema budskap både i sina texter och i videon till singeln Look what you made me do.

PopFront-redaktören Herning menar att Swift i hemlighet stödjer den rasistiska alt-right-rörelsen, som fått internationell uppmärksamhet bland annat efter de våldsamma demonstrationerna i amerikanska Charlottesville i somras.

Hernings text avslutas med en uppmaning till Taylor Swift att ta avstånd från den högerextrema rörelsen.

Inte första gången

Taylor Swift, tonårsidolen som sålt över 40 miljoner album världen över och belönats med 10 Grammys skulle alltså, enligt Herning, i hemlighet vara nynazist. 

Den absurda teorin bygger på en flera år gammal kampanj från den amerikanska alt-right-rörelsen, som går ut på att göra den 27-åriga artisten från Pennsylvania till en galjonsfigur.

Redan 2013 började det dyka upp memes på internet i form av Taylor Swift-bilder med citat som tillskrevs henne. Exempelvis kunde det stå: ”’Tidens stora frågor avgörs inte av tal eller folkets röster – utan av järn och blod’ – Taylor Swift”.

Swift – en inoficiell ikon

Citatet är i själva verket från ett tal av Tysklands ”järnkansler” Otto Von Bismarck, men det spelade ingen roll. Bilderna spreds snabbt över nätet, och alt right-rörelsen utsåg Taylor Swift till en inofficiell ikon.

Den linblonda och väna före detta countryartisten var en perfekt person att kombinera med deras budskap om en enad vit ras i Nordamerika.

Vågen av memes med Taylor Swift fortsatte rulla. Några år senare samlade den inofficiella Facebookgruppen ”Taylor Swift for a fascist Europe” 18 000 följare, innan den togs bort av Facebook.

”Arisk gudinna”

Den amerikanska nynazistiska bloggen The Daily Stormer (inte längre på internet) författade ett tjugotal artiklar om Swift. Företrädare för The Daily Stormer liknade stjärnan vid ”en arisk gudinna”, och hävdade enligt sajten Broadly att det var ett ”faktum” att Swift ”i hemlighet är nazist”, och att hon bara väntade på att Donald Trump skulle göra det säkert för henne att ”dela sin ariska agenda med världen”.

Den 25 augusti, när Taylor Swifts nya singel Look what you made me do släpptes, ägnade den inflytelserika alt-right-sajten Breitbart flera timmar åt att twittra citat ur sångtexten, tillsammans med bland annat länkar till tips på hur man kunde köpa automatvapen i delstaten Kalifornien.

Har inte tagit avstånd

Till saken hör att Taylor Swift, som är notoriskt privat med sitt privatliv, varken bekänt politisk hemvist eller tagit avstånd från extremhögern. Däremot har hennes advokater gett sig på dem som försökt göra kopplingarna, som i fallet med Hernings blogginlägg.

Alt right-rörelsen, å andra sidan, är experter på att trolla. Sannolikt är Meghan Herning ett offer för deras taktik att dra till sig uppmärksamhet genom att reta liberaler till raseri.

Gulliga symboler väcker ilska

Alt right-rörelsen använder sen en tid tillbaka till synes ofarliga, nästan gulliga, symboler för att väcka vänsterns och liberalernas ilska. I början av året började rörelsen använda vanlig mjölk som en symbol. Tidigare har de använt sig av den tecknade grodan Pepe the frog. Båda har orsakat raseri, till och med här i Sverige. Att kidnappa Taylor Swift för sina egna syften följer samma framgångsrika mönster.

Herning vägrar

Nu kräver Swifts advokater att bloggtexten ska tas ner, men Herning vägrar. ACLU menar att bloggtexten skyddas av det första tillägget till USA:s grundlag, som garanterar press- och yttrandefrihet.

I brevet från Swifts advokater hävdas att Swift redan tagit ställning mot extremhögern, men i de länkar som bifogas som bevis för detta finns inga citat alls från sångerskan.

Frågan som återstår är om en stämning är det mest effektiva sättet för Swift att slippa alt-right-stämpeln, eller om uppmärksamheten kring bloggposten snarare förvärrar saken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.