• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Vid minst en konsert under sin nyss avslutade turné ska Taylor Swifts medarbetare ha installerat kameror med möjlighet att känna igen människors ansikten, i syfte att identifiera kända stalkare som förföljt världsstjärnan. Foto: Joel C Ryan/AP/TT

Taylor Swift använde ansiktsigenkänning för att fånga stalkare under konsert

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Taylor Swift har använt sig av digital teknik för ansiktsigenkänning under en konsert för att identifiera stalkare. Fansen blev aldrig informerade och kritiker menar att tekniken kan missbrukas.

Det var under en spelning den 18 maj i år som fans till Taylor Swift i ett specialbyggt bås kunde se hur hon repeterade inför spelningar. Vad personer som ställde sig framför skärmen inte visste var att den hade en kamera som använde digital teknik för ansiktsigenkänning. Fansens ansikten fotograferades och jämfördes med ansikten i en databas i Nashville som innehåller bilder på hundratals människor som stalkar (förföljer) Taylor Swift, rapporterar Rolling Stone.

Artisten har flera kända stalkare, som har hotat henne med våldtäkt och mord.

– Alla som gick förbi stannade och stirrade på skärmen, och mjukvaruprogrammet satte igång, säger Mike Dowing, säkerhetschef på Oak View Group, som används som rådgivare till arenor.

”Handlar om vart den här tekniken är på väg”

Eftersom konserter tekniskt sett inte räknas som slutna evenemang behövde Taylor Swift inte informera konsertbesökarna om att de övervakades. Människorättsorganisationer som American Civil Liberties Union, ACLU, kritiserar användandet av ansiktsigenkänningstekniken i offentliga sammanhang.

– Stalkare är ett läskigt fenomen och alla förstår varför någon som Taylor Swift skulle vilja skydda sig mot dem. Men det här har större följder. Det handlar inte om den här enda gången, det handlar om vart den här tekniken är på väg, säger Jay Stanley, på ACLU.

Han oroar sig för att tekniken felaktigt kan identifiera människor och påpekar att det är oklart var bilderna samlas och vilka som kan komma åt dessa.

Taylor Swift har själv inte kommenterat Rolling Stones avslöjande.

Taylor Swift uppträdde på Rose Bowl i maj, en konsert där hon övervakade publiken med ansiktsigenkänning. Foto: Willy Sanjuan/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.