Det var fullsatt på Gocart Gallery när Nationalscen presenterade nyutgåvan av Fredrik Reinfeldts ”Det sovande folket”. Foto: SVT

Teatergrupp delade ut ”Det sovande folket”

Uppdaterad
Publicerad

Donator sponsrade nyutgåvan som teatergruppen Nationalscen delade ut.

De har dramatiserat boken och spelat den som föreställning. De har lämnat in den som allmän handling till riksdagen. I dag delade teatergruppen Nationalscen ut en nyutgåva av statsminister Fredrik Reinfeldts bok ”Det sovande folket” från 1993 till publiken som samlats på Gocart Gallery under Almedalsveckan.

”Beskriver hur välfärdsstaten passiviserar”

Idén bakom installationen är att svenska folket ska få höra vad det är för en ideologi som statsministern presenterar i boken, enligt Carina Ehrenholm, en av konstnärerna bakom projektet.

Reinfeldts bok blir teater

– Kortfattat beskriver den hur han tror att människan har all potential och alla möjligheter. Han beskriver hur välfärdsstaten passiviserar människor och i stället tror han på civilsamhället. Det är en konservativ och liberal ideologi, säger hon.

”Extremt intressant tema”

De senaste mandatperioderna har Moderaterna marknadsfört sig som det nya arbetarpartiet. Det står i skarp kontrast mot visionerna som Fredrik Reinfeldt beskriver i boken, enligt Carina Ehrenholm, och är en av anledningarna att teatergruppen nu arbetat med ”Det sovande folket” i så många installationer.

– När ett politiskt parti har genomfört så enormt stora förändringar i samhället under en klassisk socialdemokratisk retorik blir paradoxen ett mycket intressant tema för konstnärer att undersöka, säger hon.

Hemlig donator har finansierat

Samtidigt går hon inte med på att installationen skulle vara ett sätt att försöka påverka valutgången.

– Det här är politisk satir. Vi skulle kunna göra en liknande grej mot Socialdemokraterna om det visar sig att Stefan Löfven har skrivit en motsvarande bok. En sådan här situation bör konsten fördjupa sig i och ifrågasätta, säger Carina Ehrenholm.

Nyutgåvan har finansierats med pengar från en hemlig donator. Och även om det möjliggjort dagens installation så är hon bekymrad över den slags lösningar för kulturen.

– Vi var osäkra in i det sista om pengarna skulle komma. Jag vill inte ha ett system där kulturen sponsras av privatpersoner, det blir osäkert och godtyckligt. Kulturen ska inte handla om att sälja varor och saker utan vara en demokratisk rättighet, säger hon.

Kulturministern obesvärad

Nationalscen har hittills inte fått några reaktioner från Fredrik Reinfeldt på sina installationer. Men när Kulturnyheterna träffade kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) ställde vi en snabb fråga om hur hon ser på Nationalscens satir.

– Jag vet att de haft en logga som liknar vår. Man kan ju se det som politisk satir och det är naturligtvis fritt.

Men är det något som stör ert arbete?

– Nej det kan jag inte påstå. Vi står starka nog. Kritik får vi ju dagligen men vi får också väldigt mycket beröm, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Reinfeldts bok blir teater

Mer i ämnet