Statsminsiter Stefan Löfven (S), Näringsminister Mikael Damberg (S) och Elisabeth Svantesson (M), ekonomisk-polisk talesperson har alla uttryckt skepsis över det faktum att Telia köper Bonnier Broadcasting, där TV4 ingår.
– Jag ser vad som skrivs och hör vad som sägs, men för våra 500 000 aktieägare är det här en bra affär. Vad som händer i övrigt får vi se, säger Telias vd Johan Dennelind till SVT angående politikernas kritik.
De inblandade aktörerna verkade segervissa när de mötte pressen på fredagsförmiddagen.
– Den här branschen är i stark förändring det går inte att stå still. Vi kan inte bara vara en tv-leverantör om vi ska möta konkurrensen, säger Johan Dennelind.
”Bättre för tittarna”
Telia-vd:n understryker att tittarna inte kommer att märka någon skillnad initialt.
– Man ska inte ändra på en vinnande formel. Vi vill bevara det journalistiska oberoendet som vi tar på största allvar.
På frågan om de lokala nyhetssändningarna skulle kunna komma tillbaka till TV4 svarar vd Casten Almqvist:
– Jag tror inte att den frågan är aktuell.
Måste konkurrensprövas
Innan köpet är klappat och klart ska det konkurrensprövas i Sverige, Finland och EU.
– Vi har goda förutsättningar att få igenom affären i konkurrensprövningen. Här, i Finland och i Bryssel, det är det jag förhåller mig till, säger Dennelind.
Tomas Franzén, koncernchef på Bonnier säger att bolaget, när de nu säljer TV4, kommer satsa mer på sin litterära verksamhet.
– Vi har ögonen på den tyska bokmarknaden, säger Tomas Franzén.
Hotat sändningstillstånd
En annan fråga som lyftes var möjligheten att TV4 skulle kunna bli av med sitt sändningstillstånd, som är villkorat. Ägarförhållandena i TV4 får inte ”förändras mer än i begränsad omfattning”. Svenska Dagbladets reporter hänvisar till en källa som säger att politikerna kan använda detta som ett verktyg.
– Ett ägarbyte föranleder inte att tillståndet är i fara, det är vår bedömning, säger Johan Dennelind.
TV4:s vd Casten Almqvist tillägger att även om politikerna är missnöjda med affären, så är det tjänstemän och inte politiker som jobbar på Myndigheten för press, radio och tv, som beslutar om sändningstillståndet.