Erik Lewin är på plats i Almedalen för att föreläsa samt signera sin nya bok. Foto: Jennifer Paterson

Almedalen attackeras i ny roman

Uppdaterad
Publicerad

Vad skulle det innebära om Almedalsveckan blir utsatt för en terrorattack? Den frågan ställde sig säkerhetsexperten Erik Lewin, nu aktuell med thrillern ”Almedalen har fallit”. Kulturnyheterna träffar honom mitt i ett stimmigt Visby och undrar, är du inte rädd?

Med hela Sveriges maktelit samlad kan man förstå att en person eller grupp som verkligen vill utsätta Sverige för skada, nu har ett utmärkt tillfälle att göra det.

Trots det är säkerheten under politikerveckan inget som så många verkar tänka på. Här kan du springa på Stefan Löfven mitt i en kullerstensbacke, eller se chefer för Sveriges största och mest inflytelserika företag mingla med ett glas rosé i handen. Få platser är lika öppna och tätt packade med makt som Almedalsveckan.

Kulturnyheterna i Almedalen 2015

– Jag är förvånad över att ingen har skrivit om det här tidigare och att jag kom ut först. Det har jag även hört många som säger. Författare har hört av sig och sagt, din jäkel, att du hann ta idén. Men för mig är det viktigt att folk reflekterar över säkerhet, både positivt och negativt, säger författaren Erik Lewin. 

Upplevt terrorattacker

Mot fonden av ökad extremism både i Sverige och utomlands skildrar han hur terrorister anfaller Visby mitt under Almedalsveckan. Alla innanför murarna – däribland Sveriges högsta politiker, näringslivsprofiler och landets överbefälhavare – tas som gisslan. Sverige ställs därmed inför sin största säkerhetskris någonsin.

Inspiration har Erik Lewin hämtat från sin bakgrund inom militären som före detta specialförbandsofficer. Ett arbete han på grund av sekretess inte kan berätta så mycket om. Han har dock själv stått mitt i brinnande attacker och självmordsbombningar när han jobbade som livvakt i Mellanöstern och Centralasien.

Nu är han vd för ett säkerhetsföretag och skriver på sin fritid.

– Jag började på boken i efter att några goda vänner varit i Almedalen. De hade kommit hem och upplevt att det kändes kymigt. Breivik hade varit året innan och man kände att det inte fanns det skydd som det borde vara. Ingen accesskontroll, ingen kontrollerar väskorna. Då kände jag att jag ville skriva om det och få folk att reflektera över vad som faktiskt skulle, gud förbjude, kunna hända.

Ingen rädsla i nuläget

Erik Lewin är i Visby under två dagar för att hålla föredrag om säkerhet och för att signera sin nya bok.

Hur känner du för att vara i Almedalen i dag? Är du rädd när du går omkring här?

– Nej jag är inte det. Dels så har jag jobbat så mycket i högriskmiljöer att jag tror att av alla platser jag jobbat på är det här relativt säkert. Jag har skrivit en roman, en fiktion. Att jag har dragit på så mycket i boken är att jag skulle vilja visa på utmaningar som myndigheter drabbas av. Utmaningar att leda för de politiker som i det här fallet inte skulle hållas gisslan.

– Jag känner också att jag är lite fatalistisk, händer det så händer det och jag kan inte göra så mycket åt det.

Vill öppna upp för debatt

Lewin vill att man i Sverige börjar reflektera kring hur mycket vi är beredda att betala för vår öppenhet.

– Det här är ett fantastiskt event med alla partier som debatterar tillsammans med alla andra människor som är här. Den öppenheten tycker jag är helt unik och den måste vi vara rädda om. Men då måste man också tänka på vilket pris vi är beredda att betala. Om vi nu får ännu mer ökad extremism, ska vi ha accesskontroller som på Arlanda för att komma in? Skyddade zoner där bara politiker får röra sig och man måste ackrediteras för att gå in?

– Jag tycker att man från högt upp måste sätta ner foten och antingen säga nej vi kör på det här sättet för det är svenskt. Det här är Sverige och det är vi stolta över, eller gå mot en ökad säkerhet. Men det här mittemellan, vi har poliser som står här men de kollar inte i din väska, det blir varken eller.

Blivit en snackis

Erik Lewin kände att det bästa sättet att nå ut med sitt budskap var genom att skriva en bok. En skrivandeprocess som också blev terapeutiskt för honom själv.

”Almedalen har fallit” har efter tre veckor sålt i 6.500 exemplar. En bra siffra för en tidigare okänd författare.

– Sen har jag väl ungefär 20 år och 20 försök kvar att komma i närheten av Jan Guillou och Henning Mankell, som är stora förebilder. Jag vågar inte ens drömma om att vara i närheten av dem, men jag försöker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturnyheterna i Almedalen 2015

Mer i ämnet