The Hives om första skivan på elva år: ”Ett jävla ångestslit”

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått ett drygt decennium sedan The Hives släppte ett album senast. Ett decennium som för bandet bestått av turnéer, pandemi och livets gilla gång. Men också av ångest inför att skapa ny musik.

– Vi har testat alla felaktiga kombinationer, fått tusen grå hår och klöst ut ögonen i sömnen, säger bandets sångare Pelle Almquist.

Bröderna Pelle och Niklas Almquist, eller Howlin' Pelle och Nicholaus Arson som de kallar sig på scen, skruvar på sig när de får frågan varför det dröjt så länge mellan förra skivan ”Lex Hives” från 2012 och den nysläppta: ”The death of Randy Fitzsimmons”.

Orsakerna är många; oemotståndliga turnéer, en pandemi och så tid som plötsligt går väldigt fort.

– Att göra så här glad musik som låter enkel, det är ett jävla ångestslit med det. Det är faktiskt skitjobbigt att göra ny rockmusik som ska platsa med all bra rockmusik som har gjorts, men det tycker jag att det här gör, säger Pelle Almquist.

”Det ska göra ont”

Det är ett punkigt Hives som återvänder på den nya skivan. Tanken på att de istället skulle ha gjort mogen, eftertänksam musik känns främmande för dem.

– Fuck that! Det vore det absolut tråkigaste som kan hända. Jag gillar väl Dire Straits och så där, men jag tycker inte det behövs mer sånt. Det behövs mer dum, omogen rockmusik, säger Pelle Almquist.

Finns det inte något skönt med att få gubbrocka lite?

– Absolut! Men vem fan vill ha det skönt liksom? Det ska vara oskönt och göra ont.

– Det är ju liksom det fysiska som man vill komma åt. Det fysiska i musiken, säger Niklas Almquist.

Barnsligt

Namnet i skivans titel syftar på bandets fiktiva manager Randy Fitzsimmons, som de med stort allvar hävdar är en alldeles riktigt person. Det är kul och lite barnsligt och helt i linje med musiken.

– Ens barnsligaste jag måste få vara med en hela livet och den nya skivan innehåller mycket av det. Jag tror inte att något annat band skulle göra så här barnsliga, dumma grejer på en skiva som miljoner människor har längtat efter och det tycker jag är underbart, säger Pelle Almquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.