Pressbild som representerar The Knife. Foto: Alexa Vachon

The Knife kan få Nordiska rådets musikpris

Uppdaterad
Publicerad

I år kan Nordiska rådets musikpris gå till svenska elektronicaduon The Knife eller danska, experimentella popgruppen Efterklang.

Nordiska rådet har delat ut sitt musikpris sedan 1965, vartannat år till en nordisk kompositör och vartannat till en nordisk artist. I år är det artisternas tur.

Tidigare svenska vinnare av musik är exempelvis Björk, Eric Ericsons kammarkör och saxofonisten Mats Gustafsson.

Nordiska rådets musikpris

The Knife & ZPR

I år är Sveriges nominerade stråktrion ZPR och electronicabandet The Knife. ZPR består av Cecilia Zilliacus (fiol), Johanna Persson (altfiol) och Kati Raitinen (cello). Gruppen bildades 1999 och har blivit Sveriges mest grammisbelönade klassiska musiker.

The Knife är den kritiker- och publikkramade electronicaduon, bestående av syskonen Olof och Karin Dreijer, som också dök upp för 14 år sedan.

Duon kom nyligen tillbaka efter flera års tystnad, med ett helt nytt, omdiskuterat sound. De sålde ut sina kommande konserter på bara några sekunder och släpper nya albumet ”Shaking The Habitual” i april.

400 000 kronor

Vinnaren av Nordiska rådets musikpris 2013 offentliggörs den 30 oktober i Oslo. Den som vinner bedömningskommitténs hjärta belönas med cirka 400 000 kronor.

På Nordiska rådets hemsida kan man läsa om varje artist/grupp och lyssna på ett smakprov av musiken. Läs kort info om alla här nedan.

Nominerade till Nordiska rådets musikpris 2013:

DANMARK

Theatre of Voices

vokalensemble som säljer ut sina turnéer och hyllas för sina tekniska kunskaper.

Efterklang

Experimentellt popband från Danmark, som har uppmärksammats mycket både i hemlandet och utomlands.

FINLAND

Pekka Kuusisto

Violinist och dirigent, som är internationellt känd för sin nytänkande inställning. Han samarbetar gärna med moderna kompositörer.

Kimmo Pohjonen

Dragspelare och kompositör som ses som en av världens mest ”äventyrliga” sådana. Han har rört sig genom rock, folkmusik, improvisation, klassisk musik, teatermusik och mycket annat under drygt tjugo år.

FÄRÖARNA

Eivør Pálsdóttir

Singer-songwriter med en särpräglad röst. Hennes rötter finns i gamla färöiska ballader, men hon blandar in rock, jazz, pop och klassisk musik... Pálsdóttir har jobbat som artist sedan hon var 16 år.

ISLAND

Nordic Affect

Kammarensemble som spelar allt från 1600- och 1700-talsmusik till elektroniska kompositioner, som hyllats av kritikerna.

Mezzoforte

Ett fusionsband som blev känt för låten ”Garden Party” år 1983, då medlemmarna precis hade fyllt 18. Nu ses de av många som Europas bästa fusionsband. Bandet har spelat i både Oslo och Tokyo, Kapstaden och Moskva.

NORGE

Håkon Austbø

Pianist som enligt Nordiska rådet har format dagens förståelse av klavermusik. I nästan 50 år har han tolkat komponister som Messiaen och Debussy, och samtidigt har han lärt ut sina kunskaper. Just nu undervisar han i Stavanger och Oslo.

Maja Ratkje

Vokalist och komponist som både spelar solo med elektroniskt komp och improviserar. Hon går över genregränser och har samarbetat med både metalband och författaren Elfriede Jelinek.

SVERIGE

ZPR

Stråktrio bestående av Cecilia Zilliacus (fiol), Johanna Persson (altfiol) och Kati Raitinen (cello). Gruppen bildades 1999 och har blivit Sveriges mest Grammisbelönade klassiska musiker.

The Knife

Electronicaduon och konceptet som både använder vintage-ljudande syntpop och skapar den mest framåtblickande elektroniska musiken i Norden i dag. Består av syskonen Olof och Karin Dreijer. The Knife fick sex svenska grammisar för sitt album ”Silent Shout” och känns också igen för operan ”Tomorrow, In A Year”. Nu kommer snart det efterlängtade nya albumet ”Shaking The Habitual”, med ännu ett helt nytt sound.

ÅLAND

Vladimir Shafranov

Pianist sedan fem års ålder, som har sålt miljontals skivor. Han föddes i St Petersburg men bor i dag på Åland. Shafranov är verksam hemma på Åland, i Sverige, Finland, Japan och New York.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordiska rådets musikpris

Mer i ämnet