Shelley Duvall

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Shelley Duvall blev 75 år. Foto: AP/TT

”The Shining”-skådespelaren Shelley Duvall är död

Uppdaterad
Publicerad

Shelley Duvall spelade Wendy Torrance i skräckklassikern ”The Shining”, var en av regissören Robert Altmans favoriter och hade en mindre roll i Woody Allens ”Annie Hall”. Hon har nu gått bort vid 75 års ålder.

Shelley Duvall var mest känd för sin roll i Stanley Kubricks filmatisering av Stephen Kings roman ”The Shining” som Wendy, hustru till Jack Torrance (Jack Nicholson), som sakta förlorar förståndet i ett isolerat hotell.

Att spela rollen tog hårt på Duvall. I en intervju från 80-talet i People har hon sagt att grät i flera timmar per dag under flera veckors tid på grund av Kubrick.

”Jag kommer aldrig ge så mycket igen. Om du vill utöva smärta och kalla det konst, visst. Men inte med mig”.

Shelley Duvall har även spelat i ett flertal filmer av regissören Robert Altman som ”Nashville” och ”Somliga är tjuvar”.

Lämnade Hollywood

I mitten av 90-talet lämnade Duvall Hollywood och filmindustrin och flyttade till sin hemdelstat Texas.

Efter att ha hållit sig ur rampljuset i ungefär 20 år dök hon upp i rutan hos tv-profilen Dr. Phil år 2016. I intervjun märks det tydligt att Duvall lider av psykisk ohälsa och Phil McGraw blev hårt kritiserad för bristande etik efter att programmet hade sänts.

I en intervju med Shelley Duvall i The Hollywood Reporter från 2021 kommenterade hon intervjun för första gången.

”Jag fick lära mig vilken sorts person han var den hårda vägen.”

2022 återvände hon till skådespeleriet en sista gång i skräckfilmen ”Forrest Hill”.

Shelley Duvall dog i sömnen av komplikationer av sin diabetessjukdom, skriver Hollywood Reporter med hänvisning till Duvalls partner Dan Gilroy.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.