Lisen Andréasson Florman blev citerad av Daily Mail. Foto: Daily Mail/SVT

”Tidningen har stulit mina privata bilder och ljugit”

Uppdaterad
Publicerad

Ett citat om en muntlig konfrontation blev en rubrik om smärtsamma bröstgrepp och sexuella trakasserier. Publicerade gjorde brittiska Daily Mail. Och nu sprids artikeln över världen.

”Tidningen har medvetet förvanskat mina citat, stulit mina privata bilder och ljugit”, skriver Lisen Andéasson Florman, som citeras i artikeln.

Larm om övergreppen på svenska festivaler har fått spinn i utländsk media. Men rapporteringen verkar inte alltid stämma överens med sanningen.

På onsdagen skrev den brittiska tabloiden Daily Mail Online om hur grundaren av den ideella organisationen Nattskiftet, Lisen Andréasson Florman, blivit antastad av flera män på festivalen Bråvalla. Men uppgifterna stämmer inte, enligt intervjupersonen.

Lisen Andréasson Florman berättar själv på sin Facebook-sida om hur hon chockades av de påhittade citaten i tidningen.

”Övergrepp”

”Igår blev jag utsatt för övergrepp av en Europas största tidningar. Ett övergrepp i form av en artikel som sedan dess rewritats och spridits i andra medier, bland annat i The Sun och Daily Star. Den handlar om våld mot kvinnor i samband med festivaler i Sverige. Något jag, som grundare och verksamhetschef för den ideella organisationen Nattskiftet, har arbetat mot sedan flera år tillbaka”, skriver Lisen Andréasson Florman.

Daily Mails artikel inleds med citatet: ”Jag bad dem att sluta, men de grep tag om mina bröst så att det gjorde ont”.

”Ingen rörde mina bröst”

Ett citat som enligt Lisen Andéasson Florman är helt påhittat.

”Det är inte sant. Jag har inte utsatts för något sådant. Jag blev konfronterad av ett gäng unga män som var hotfulla eftersom de visste vem jag var och för att de ogillar att jag tar ställning. Ingen rörde mina bröst”, skriver hon.

Artikeln är skriven av en svensk frilansjournalist, som flera gånger tidigare har anklagats för att hitta på uppgifter i sina artiklar om Sverige för Daily Mail.

”Medvetet förvanskat mina citat”

Enligt Lisen Andéasson ska journalisten ha bett om en intervju i Almedalen, vilket hon ställde upp på och berättade att hon vid ett tillfälle konfronterats av några unga män som kände igen henne och ogillade hennes arbete. Med det som sedan publicerades var något annat.

Den brittiska tidningen ska även ha använt flera år gamla foton av Lisen Andréasson Florman, tagna från hennes Facebooksida.

”Brittiska Daily Mail har publicerat en sensationsartikel fylld av lögner och helt i avsaknad av faktagranskning. Tidningen har medvetet förvanskat mina citat, stulit mina privata bilder och ljugit. Allt för att bekräfta en bild som passar en agenda som inte är min. Och för att teckna en historia som inte är sann”, skriver hon.

Felaktiga uppgifter

Daily Mail har även rört ihop Bråvallafestivalen med händelserna under festivalen Putte i parken, och citerat de polisuppgifter om att de misstänkta gärningsmännen tros vara ensamkommande flyktingbarn, som sedan drogs tillbaka.

Tidningen skriver också att de tre männen som ”antastade” Lisen Andréasson Florman bar polisens ”tafsa inte”-armband. Något som citerats även utanför media.

– Jag läste om en kvinna som på Bråvallafestivalen hade blivit antastad av tre män som själva bar Eliassons (rikspolischef Dan Eliasson) tafasa inte-armband, sa Sverigedemokraternas partiledare i sitt tal från scenen i Almedalen på torsdagen.

Ambassaden har varnat

Den svenska ambassaden har tidigare i år i en rapport till Utrikesdepartementet varnat för att tidningen Daily Mail driver en kampanj mot svensk flyktingpolitik, med många spektakulära artiklar om brottslighet och problem som uppges vara orsakade av nyanlända. Ambassaden menar att artiklarna har varit ett led i opinionsbildningen för Storbritanniens utträde ur EU.

Tabloiden har omkring 11 miljoner digitala läsare om dagen.

Kulturnyheterna har sökt Lisen Andréasson Florman, som i nuläget endast hänvisar till Facebookinlägget. Vi söker även journalisten som skrivit artikeln och representanter för Daily Mail.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.