Nu diskuterar politikerna hur public service-bolagens uppdrag ska se ut under perioden 2026 – 2033, ett sändningstillstånd som kommer att beslutas 2025. Branschorganisationen Tidningsutgivarna (TU) vill se ett direktiv för hur många – eller hur långa – nyhetstexter SVT ska tillåtas ha på sin sajt.
TU har låtit undersöka 5921 artiklar under de senaste tolv månaderna och kommit fram till att 32 procent av artiklarna saknar video, och enbart består av en nyhetstext.
– Var tredje artikel som publiceras svt.se består av enbart text. Problemet och kärnfrågan är: ska ett statligt finansierat tv-bolag i stället för att göra tv göra en nättidning? Det tycker inte vi, säger Johan Taubert, vd på Tidningsutgivarna.
”Alla betalar för SVT”
Men Anne Lagercrantz, divisionschef på SVT menar att public service har en skyldighet att möta publiken där den är och att text ofta är nödvändig för till exempel hörsel- och synskadade.
– Alla betalar för SVT och många väljer nu bort nyheter i tablålagd tv. För att vi ska nå ut till unga behöver vi göra det digitalt och med en multimedial service, säger hon.
Kan ta frågan vidare
Om det inte blir någon skrivelse från politikernas sida tänker TU ta frågan vidare till EU, som nyligen reglerade finska YLE:s möjligheter att publicera skrivna nyhetsartiklar på sin sajt. Något som Kulturnyheterna tidigare rapporterat att organisationen hotat med.
Tidigare i år godkände den finska riksdagen den så kallade YLE-lagen som slår fast att YLE:s webbartiklar i huvudsak ska vara kopplade till video- och audioinnehåll. Anne Lagercrantz är inte orolig för att SVT:s textproduktion ska lagstiftas bort.
– Jag är trygg med att SVT är Europaledande när det gäller videoutveckling och att vi med råge skulle uppfylla kraven som till exempel ställs i YLE-lagen, säger hon.