Tiktok har stängt av flera konton. Foto: CAROLINE BREHMAN

Tiktok har stängt av ytterligare 22 konton kopplade till SD

Uppdaterad
Publicerad

Tiktok har stängt av 35 konton som man anser gynnar Sverigedemokraternas politik. En del av dem har utgett sig för att vara myndigheter, något frilansjournalisten Emanuel Karlsten var först med att rapportera.

I juni blev det känt att Tiktok plockat bort 13 anonyma konton som kontrollerades av Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning.

Nu meddelar bolaget i en rapport att man tagit bort totalt 35 konton som man anser ”förstärker narrativ som gynnar Sverigedemokraternas parti och dess agenda” – alltså 22 fler än de som TV4 kopplad till Sverigedemokraterna, skriver Emanuel Karlsten.

Tiktok skriver även att en del av de nedstängda kontona utgett sig för att vara svenska myndigheter.

Kopplat till Kalla faktas avslöjande

Tidigare i år avslöjade TV4:s Kalla fakta att Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning skapat så kallade trollkonton – anonyma konton i sociala medier som ska gynna partiet utan att uppge att det är Sverigedemokraterna som står bakom.

Efter avslöjandet meddelade Sverigedemokraterna att partiet inte skulla starta fler anonyma konton i sociala medier.

SD: ”Har inget med oss att göra”

Sverigedemokraterna skriver i en kommentar till SVT att partiet inte har något att göra med kontona Tiktok stängt ner.

”Detta har inget med oss att göra. Vi har inga anonyma konton idag. Exakt hur vi kommer arbeta på sociala medier framöver återstår att se men det är inte orimligt att vi hämtar inspiration från Socialdemokraterna i det avseendet.”

-

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under flera månaders tid jobbade en reporter på Kalla fakta under täckmantel på SD:s kommunikationsavdelning och samlade in bevis för att partiet ligger bakom minst 23 olika anonyma så kallade ”trollkonton”. Foto: TT/Kalla fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.