Den amerikanske journalisten Tim Pool med Malmös kommunalråd Nils Karlsson (MP) i Rosengård. Foto: TT arkiv

Tim Pool har lämnat Sverige

Publicerad

Nu är den över, men den amerikanske journalisten Tim Pools reportageresa till bland annat Södertälje, Rosengård och Rinkeby fick rejält med uppmärksamhet. Åtminstone i Sverige.

Tim Pool kallar sig medborgarjournalist och når i vanliga fall publiken via sin Youtube-kanal. Men hans skildringar av Sverige har blivit flitigt omnämnda och analyserade en rad etablerade medier som exempelvis Dagens Nyheter, Aftonbladet och SVT.

Överskattad

Frilansjournalisten och mediebloggaren Emanuel Karlsten är det inte förvånad över intresset men menar att svenska medier överskattat Tim Pools betydelse. 

Trumps utspel mot Sverige

– Generellt så uppskattar vi när Sverige får uppmärksamhet ute i stora världen och Pool kunde rida vidare på den stora uppmärksvågen efter Trumps uttalande om ”vad som hände i Sverige i går kväll”. En fullträff för både en frilansjournalist och för svenska medier.

Under sin tid i Sverige blev Tim Pool utförligt intervjuad om sina besök i Rosengård och Rinkeby av såväl riks- och lokalmedier. Och det blev åtskilliga spaltmeter, liksom minuter i såväl radio som tv.

TV: ”Malmö har långt kvar till Chicago”

Under arbetet skrev Tim Pool på sin Twitter: 

”Svensk press har delat mitt telefonnummer med varandra och ringer till mig hela tiden”

”När jag sade saker de gillade jublade de svenska medierna. När jag sade något de inte gillade började de säga att jag inte är en riktig journalist”

Skälet till den massiva uppmärksamheten kring Pool  är att hans reportageresa blev av efter att Paul Joseph Watson, redaktör för högerextrema sajten Infowars, lovade donera motsvarande 18.000 kronor till den journalist som vågade åka till Malmö och reda på ”sanningen” om kopplingen mellan migration och kriminalitet i Sverige.

Förutom pengarna från Watson donerade ytterligare 350 personer, däribland flera svenskar, pengar till projektet. 

Dagliga videoklipp

Under sin resa bedrev Pool något som Emanuel Karlsten kallar för dagboksjournalistik – att dagligen leverera lockande klipp om vad man gjort under dagen och ett antal twitterinlägg för att öka uppmärksamheten ytterligare. Ett arbetssätt som kan fungera när dramatiska händelser inträffar – Pool fick sitt genombrott i samband med Occupy Wall Street-demonstrationerna 2011 – men mindre lämpligt för att beskriva komplexa sammanhang.

– Det fanns ett narrativ, ett berättarperspektiv som passade väldigt bra – att som utomstående berätta vad man ser och vad de människor man träffar på berättar. Men att komma utifrån under en vecka utan vare sig förkunskaper eller lust att fördjupa sig fungerar inte.  Sverige har jättemycket problem med integrationen, men att försöka förklara något så pass komplicerat var rätt tanke, men fel verktyg att använda. Det blev ytligt och otillräckligt, säger Emanuel Karlsten.

Emanuel Karlsten Foto: TT arkiv

Självklar slutsats

Resultatet av Pools besök och intervjuer i ett antal utsatta förorter blev ett tiotal Youtubeklipp utan särskilt dramatiskt innehåll.  I sin sammanfattning ”The Sweden report” drar den amerikanske journalisten slutsatsen att Sverige har problem, men att sanningen ligger mellan ytterlighetsståndpunkterna: det rör sig varken om en krigszon eller ett regnbågsskimrande Utopia.

Pool ger Trump delvis rätt och anklagar även svensk polis och medier för att ljuga. Bland annat SVT, som gjorde en översättning av ett intervjusvar från Pool där hans ”right wing” blev ”högerextrem”.

–  Alt right-rörelsen som gav honom uppdraget har så klart använt detta. De har fått några tiotusen delningar och retweets om att ”Trump hade rätt – medierna går inte att lita på”. Det visar hur korkat det är av etablerade medier att vara så slarviga. Kritikerna sitter ju bara och väntar på att de ska klanta sig, säger Emanuel Karlsten.

Amerikansk publik

Enligt Tim Pool själv vänder han sig till en amerikansk publik som är helt okunnig om svenska förållanden. Men det verkar främst vara svenskar som visat intresse. Sajter på högerkanten som Fria tider och Avpixlat har gett hans rapporter stort utrymme. Även ett antal ledare, krönikor och debattartiklar har ägnats åt den 31-årige videojournalisten och den bild han tecknar av Sverige.

Vissa menar att Pool lyckades sätta fingret på något ruttet i Sverige medan andra hävdar att hans ”fallskärmshopparjournalistik”  utgör ett större hot mot demokratin än  de män som maskerar sig för att slippa bli filmade av honom.

Glömd om ett halvår

Men trots tonläget hos och mellan vissa tyckare, bedömer Emanuel Karlsten att Tim Pools rapportering inte haft någon påverkan på den svenska debatten.

– Nej det tycker jag inte. Det blev kanske lite prat om journalistik och det finns säkert några etablissemangskritiker som tyckte att det var härligt med någon som ”rörde om i grytan”. Men på det stora hela så är det några Youtubeklipp om ingenting – en parentes som alla kommer att ha glömt om ett halvår. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps utspel mot Sverige

Mer i ämnet