Den film som väckte störst intresse i biosalongen när vårens filmer presenterades var dokumentärfilmaren Nahid Perssons film Anders, jag och hans 23 andra kvinnor. Nahid Persson sökte efter kärleken med hjälp av dejtingappen Tinder och fann den i form av tennisspelaren Anders. Lyckan blev dock kortvarig eftersom det visade sig att Anders hade 23 andra kvinnor. ”Chockad och arg” bestämde sig Persson för att göra en film om den opålitlige tennischarmören.
Ydre och Lafors
Skildringen av den lilla kommunen syns i två av vårens filmer – Händelser i Ydre, en dokumentär om människorna i Ydre, Östergötland och i Gabriella Pichlers Amatörer, som handlar om den fiktiva kommunen Lafors.
– Ofta visas två typer av landsbygd ”Uti bôgda” – bondkomik, eller så är det den idylliska Astrid Lindgren-grejen. Det finns en verklighet att förhålla sig till med multietnicitet som ofta inte kommer upp, att det också finns på landet, säger Fredrik Dahl, som tog tjänstledigt från sitt jobb som näringslivsstrateg i Svenljunga kommun för att spela en roll i filmen.
Bland vårens storpremiärer syns även Filip Hammar och Fredriks Wikingssons spelfilmsdebut Tårtgeneralen, baserad på duons bok med samma namn, om Hasse P, som villa sätta Köping på kartan genom att göra världens största smörgåstårta.
Actionfilm om katastrofscenario
En annan förväntad publikmagnet är filmkollektivet Crazy pictures långfilmsdebut Den blomstertid nu kommer – en film där Sveriges drabbas av plötslig katastrof. Crazy pictures har gjort filmer tillsammans i tio år och är mest kända för sina kortfilmer – flera av dem (t ex Vaskduellen) har flera miljoner visningar på Youtube.
Flera av vårens filmer har visats eller kommer att visas på prestigefyllda filmfestivaler. Till exempel Jesper Ganslandts Jimmie, Lisa Langseths Euphoria, The Deminer av Hogir Hirori och svensk-danska samproduktionen Charmören av Milad Alami.