Polisvåld, militärvåld, brutalitet och sexuella trakasserier. Det är några exempel på vad som finns i journalisten och människorättsaktivisten Wael Abbas Youtube-arkiv.
Genom sociala medier har han delgett Egypten och världen om vad som händer på gatorna, framförallt under och efter revolutionen 2011. Snart kan allt vara borta.
Kontot kan släckas för gott
Wael Abbas konton på Youtube, Facebook och Yahoo har tidigare släckts ner, efter vad som uppges vara censur av egyptiska myndigheter, men dykt upp igen. Kanalerna har tusentals prenumeranter.
I dag försvann två av videoklipp från Wael Abbas Youtubekonto. Det var intervjuer med honom själv av en egyptisk, statsägd tv-kanal.
– Jag upptäckte i morse att klippen var borta. Ett av dem var gammalt, från 2006. Jag fick besked om att tv-kanalen som intervjuade mig hade rättigheter till videon och ville ta bort den. Därefter skickade Youtube en varning: om ytterligare en video rapporteras som upphovsrättskyddad och måste tas bort kommer mitt konto att stängas ned för gott, säger han.
”Går inte att få tillbaka”
Det rör sig om drygt 600 filmer. Många av dem dokumenterar polisvåld mot demonstranter på gatorna.
– Om min Youtube-kanal tas bort försvinner tio år av historia och aktivism. Alla de videorna har jag tagit själv under farliga förhållanden, säger Wael Abbas.
Markeringen, som Abbas upplever de nedplockade videoerna, är alarmerande, tycker han. För nu försvinner revolutionens graffiti från Kairos gator, och det som spridits på nätet försvinner.
– Regimen vill ta bort spåren, så att den här tiden raderas ut. Jag har 604 klipp som laddats upp under tio års tid. Om de försvinner förlorar jag all interaktion, alla kommentarer, alla delningar – allt. Och det här går inte att få tillbaka. Det är inga filmer på hundar och katter som internet kryllar av ändå.
”Får inte glömma dem”
2010 dömdes Wael Abbas till sex månaders fängelse för att ha saboterat en internetkabel. Då riktades kritik mot domen från flera internationella organisationer.
Han har tidigare fått en utmärkelse av Human rights watch, och stöttas av bland annat Sveriges författarförbund.
Dokumentationen av våldet spelar en viktig roll i Egyptens historieskivning, tror Wael Abbas.
– Jag vet många aktivister som har satts i fängelse eller dödats. Vi får inte glömma dem. Om ingen talar kommer ingen att minnas. Vi måste fortsätta att visa och berätta om vad som händer i Egypten.