Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tito Jackson blev 70 år. Foto: Dan Steinberg/AP/TT

Tito Jackson död

Uppdaterad
Publicerad

Michael Jacksons bror Tito Jackson, som var medlem i ikoniska Jackson 5, har avlidit 70 år gammal.

”Vi är chockade, ledsna och förkrossade”, skriver hans familj i ett uttalande.

Tito Jackson föddes som nummer tre i den världskända syskonskaran Jackson och var därmed storebror till de mer kända familjemedlemmarna Michael och Janet.

”Vår far var en fantastisk man som brydde sig om att alla skulle ha det bra”, skriver hans söner TJ, Taj och Taryll i ett uttalande på Instagram.

Tito Jackson avled på söndagen efter att ha drabbats av en hjärtattack under en bilfärd mellan delstaten New Mexico och hemmet i Oklahoma, uppger en vän till familjen för tv-programmet ”Entertainment Tonight”.

Nominerades till tre Grammy

Tito Jackson var med i familjebanden The Jackson 5 som sedermera blev The Jacksons. Gruppen grundades när Tito Jackson knappt hade blivit tonåring och fick sitt stora genombrott i slutet av 60-talet med hitlåtar som ”ABC” och ”I want you back”.

Michael Jackson lämnade på 1970-talet gruppen för sin oerhört framgångsrika solokarriär, men återförenades med sina bröder för en skiva och turné 1984.

Under sin karriär nominerades Tito Jackson till tre Grammy, och valdes in i rockens Hall of Fame i egenskap av Jackson 5-medlem. Han släppte två soloalbum, varav det senaste, ”Under your spell”, kom 2021.

Jackson var nyligen på Europaturné tillsammans med sina bröder Marlon och Jackie Jackson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.