• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT/21 Century Fox/Modernista/SVT/Disney

Tjuren Ferdinand – kontroversiell och totalförbjuden

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara den stridslystne matadoren som blivit förbannad på tjuren Ferdinand. Berättelsen totalförbjöds både i Spanien och i nazi-Tyskland på grund av sitt fredsbudskap.

Den tecknade Disney-filmen om tjuren Ferdinand har utanför Sverige levt en ganska anonym tillvaro den senaste åren, men nu ska den fredliga tjurens öde berättas igen i form av en animerad långfilm. Ferdinand blir – som bekant – bortförd för att delta vid en tjurfäktning.

I långfilmsversionen samlar han ihop ett ”udda gäng” för att återvända till sin familj.

Förbjöds av Franco och Hitler

Kortfilmen Tjuren Ferdinand hade premiär i Sverige 1939 och vann en Oscar för bästa kortfilm. 1982 beslutade SVT att sluta sända berättelsen om den blomsniffande tjuren, varpå tittarna blev utom sig och Ferdinand fick stanna i jultablån, och där sitter han än i dag.

General Fransisco Franco var diktator i Spanien mellan 1939 och 1975. Foto: TT

Kortfilmen hade premiär i USA 1938, samtidigt som inbördeskriget rasade i Spanien, där filmen utspelar sig. I Spanien tolkades filmen, både av vänstersidan och de fascistiska falangisterna som en fredshyllning.

Enligt den spanska tidningen El Diario gjorde berättelsen och budskapet general Fransisco Franco (som tog makten i Spanien 1939) förargad så till den milda grad att barnboken av Munro Leaf (som filmen är baserad på) förbjöds i Spanien fram till Francos död 1975.

Boken förbjöds även i nazi-Tyskland på grund av sitt fredliga budskap – hellre sitta under korkek än  att strida.

Åts upp av fascister?

2014 sände SVT dokumentärfilmen Tjuren Ferdinand – den sanna historien. Den högst verklige tjur som stod modell för Ferdinand i Leafs barnbok hette Civilón och blev en mediakändis efter att bilder spreds på en flicka med blommor som klappar tjuren som avlats fram för att ursinnigt stångas på tjurfäktningsarenan.

Dessa tjurar har, likt Ferdinand, fötts upp för att bli tjurfäktningstjurar. Foto: AP/TT

När Civilón kördes från Salamanca till Barcelona för att dödas krävde publiken att tjuren skulle benådas.

Barnboken skrevs 1936, samma år som inbördeskriget började i Spanien. Enligt historieskrivningen benådades Civilón ett par dagar innan kriget bröt ut. Exakt vad som hände med tjuren sedan är inte känt, men en teori är att han åts upp av Francos soldater som intog staden och var i behov av kött.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.