Torbjörn Tännsjö: ”Jag tycker man ska lägga ned Akademien”

Uppdaterad
Publicerad

Brott, jäv och läckor: Den senaste tiden har rykten florerat kring Svenska Akademien och nu höjs röster som kräver att akademien görs om i grunden. Till dem hör Torbjörn Tännsjö, professor i bland annat moralfilosofi.

– Det är en såpa som utspelar sig framför oss och det är ingen tillfällighet att det här händer, säger han.

Det är en inflytelserik institution med åtskilliga miljoner i stipendier och priser att dela ut, som nu skakas i sina grundvalar. Torbjörn Tännsjö menar att det är akademiens struktur som bjuder in till korruption.

– Det finns ett grundläggande fel i själva konstruktionen av den här institutionen som gör att den måste bli korrupt, säger han.

Hur menar du?

– Några kompisar väljer in varandra på livstid för att en sen förfoga över en stor summa pengar. Har man läst en gnutta psykologi så vet man att det inte fungerar, det kommer att urarta i korruption. 

Misstanke om jäv

Under söndagen medgav åtta av akademiens ledamöter i en artikel i Svenska Dagbladet att pengar från Akademien fördelats till ett bolag som ledamoten Katarina Frostenson är delägare i. Underlaget för att bevisa jäv är starkt och till synes otvetydigt skriver de, men finner samtidigt inte det som skäl till uteslutning.

– Jag tycker att man ska lägga ned akademien, säger Torbjörn Tännsjö. Jag tror att man ska fördela de här pengarna och resurserna på ett sätt som mer överensstämmer med hur man gör med forskningsanslag och vetenskapliga råd.

Institution med annat tidsperspektiv

Lars Anders Johansson på marknadsliberala tankesmedjan Timbro menar tvärtom, att akademien behövs, för långsiktighetens och konkurrensens skull.

– Vi har ju en väldigt projektbaserad kulturpolitik idag med ganska korta projekt som är känsliga för de politiska trenderna som råder och då är det bra med den här typen av gamla institutioner som har ett helt annat tidsperspektiv.

– Om Svenska Akademien hade haft konkurrens från ett antal liknande institutioner så hade de kanske känt en större press att hålla sig i skinnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.