Rapparen Travis Scott. Foto: TT

Travis Scott om konserttragedin: ”Märkte inget”

Uppdaterad
Publicerad

Travis Scott bryter tystnaden om händelserna på festivalen Astroworld, då tio människor fick sätta livet till under hans konsert.

Artisten säger att han varken märkte eller förstod vidden av olyckan när han stod uppe på scenen.

Intervjun gjordes i programledaren Charlamagne tha Gods egen Youtube-kanal.

Tidigt under samtalet får Travis Scott frågan om när han fick veta att folk i publiken hade skadats och även dött under konserten.

– Jag visste inga exakta detaljer förrän minuterna innan presskonferensen, efter min spelning. Och även då tänkte jag ”vänta, vad?”. Att folk svimmar kan hända under konserter men något sådant här... , säger han.

Scott: ”Märkte inget”

Enligt rapparen hörde han inga skrik eller märkte att något var fel i publikhavet under spelningen. Från scenen, med pyroteknik, strålkastare och dålig sikt utåt så var svårt att uppfatta vad som hände, säger han.

– Man kan bara se det man ser och när de säger åt en att stoppa konserten, det är först då man stoppar.

Scott har arrangerat festivalen Astroworld i sin hemstad Houston sedan 2018. De kaotiska händelserna inträffade efter att Scott gått på scen den 5 november.

Runt 50 000 personer befann sig i folkmassan när panik utbröt. Tio människor i publiken klämdes till döds och ett hundratal skadades.

Fortsatte spela

Travis Scott har kritiserats för att han inte slutade spela trots att polis och räddningstjänst larmades till platsen. Polisen uppger att Live Nation gick med på att avbryta spelningen i förtid, då flera personer hade blivit medvetslösa. Men enligt konsertbesökare fortsatte Travis Scott i över en halvtimme.

Flera anhöriga till dem som omkom och skadades har lämnat in stämningsansökan mot artisten och mot arrangören Live Nation. Skadeståndsbeloppen som söks är i miljardklassen och rättsprocessen kan potentiellt pågå i åratal.

Själv säger Scott att han träffat flera av familjerna som förlorat sina anhöriga.

– De förlorade sina nära och kära, jag vill bara alltid finnas där för dem, jag ska fixa det här och se till att det inte händer i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.