Tre invigningstalare på Stockholm Pride

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagskvällen bjöd Stockholm Pride in till en presskonferens inför sommarens festival i början av augusti.

Och årets invigningstalare blir Anna Mohr, Kjell Rindar och Thomas Beatie. Rindar har tidigare varit förbundsordförande för RFSL, Riksförbundet för sexuellt likaberättigande. Mohr har även hon arbetat på RFSL. Organisationens styrelse har också belönat henne med en så kallad Hedersregnbåge, som premierar personer som gjort ”exceptionella insatser för hbt-personers rättigheter”.

Stockholm Pride skriver på sin sajt att Mohr och Rindar var två av de aktivister som på 70-talet var med och skapade Frigörelsedagen i Kungsträdgården i Stockholm. Frigörelsedagen kom sedan att bli Frigörelseveckan och så småningom Stockholm Pride. I år är Pride tillbaka vid sitt ursprung, Kungsträdgården i centrala Stockholm.

Tredje talaren transsexuell man

Thomas Beatie utgör den sista personen i talartrion. Han blev känd över hela världen när han (som tidigare varit kvinna) blev gravid och fick en dotter 2008.

Ifjol höll etikettsexperten Magdalena Ribbing invigningstalet. Tidigare år har bland andra Glenn Hysén, Lena Adelsohn Liljeroth, Jan Guillou, Fredrik Reinfeldt och Amelia Adamo talat vid festivalens invigning.

Kulturnyheterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.