Dokumentärserier som bygger på riktiga brottsmål ger effekter i samhället. Foto: TT

Tre sanna brottsmysterier – vad hände sedan?

Uppdaterad
Publicerad

True crime-serierna har varit på allas läppar de senaste åren. Men vad gav den gedigna granskningen för resultat egentligen? Kulturnyheterna har kollat upp vad som hände efter att de sökande lyktorna slocknade.

Amatördetektiverna har fått frossa loss de senaste åren tack vare vågen av true crime, där riktiga brottsfall blir granskade under lupp. Tv-serier som ”The Jinx” och ”Making a murderer” har tagit tittarna med storm och ”Serial” är en av världens mest nedladdade podcast. Här nedan följer en uppdatering om vad som hände efter att serierna slutade. Varning för spoilers.

”Serial”

Den 13 januari 1999 försvann high school-eleven Hae Min Lee efter skolan och hittades mördad några veckor senare. Kort därefter greps hennes ex-pojkvän Adnan Syed och dömdes senare till livstids fängelse. Efter att journalisten Sarah Koenig började syna fallet i sömmarna för podcasten ”Serials” räkning har det hänt en hel del.

I november 2015 blev det klart att fallet ska öppnas igen och Adnan Syed ska ha möjlighet att presentera ett alibi och även ifrågasätta ett bevis som användes emot honom i rättegången 2000.

Det alibi som ska presenteras är från hans vän Asia McClain som säger att hon var med Adnan Syed i biblioteket samtidigt som hans ex-flickvän blev mördad. Hon kontaktade även Syeds försvarsadvokat innan den första rättegången, men denne hörde aldrig av sig till henne.

Beviset som möjligtvis kan strykas från åklagarsidans åtal är telefonmasternas data som användes för att lokalisera var Adnan Syed befann sig under tiden för mordet. Denna data anses inte vara tillräckligt pålitlig. Om förhöret går vägen för Syed kan det bli en ny rättegång.

”The Jinx”

De flesta som såg ”The Jinx” blev eld och lågor när Robert Dursts ljudmygga plockade upp en sorts bekännelse från mannen som tros ha mördat sin fru och även sin bästa vän som kanske kunde vittna om det. Sedan dess har det gått utför för mångmiljonären.

Dagen innan sista avsnittet av dokumentärserien sändes på HBO Nordic greps Robert Durst i New Orleans för mordet på vännen Susan Berman. Kort efteråt åtalades han också för olaga vapeninnehav. Robert Durst är nu häktad i Louisiana och ska transporteras till Kalifornien i mitten av augusti. Då börjar rättegången mot honom där han kan dömas till döden.

Familjen McCormack, systrarna och mamman till Robert Dursts första fru, har nu också stämt honom på 100 miljoner dollar för hans medverkan i hustruns försvinnande. Enligt stämningen har Robert Durst brutit mot familjen McCormacks rätt till att begrava henne. Denna sorts stämning är en sällan använd lag i New York som ska ge familjemedlemmar rätt till en kropp som ska begravas.

”Making a murderer”

Det var runt julhelgen som ”Making a murderer” släpptes på Netflix och fick åskådarna att glömma allt vad julsånger heter. Serien följer Steven Avery som först satt inne 18 år för våldtäkt och mordförsök, men som senare friades med hjälp av DNA-bevisning. Två år senare greps han igen, den här gången tillsammans med sin brorson Brendan Dassey, för mordet på fotografen Teresa Halbach.

De två sitter fortfarande inne och fallet debatteras för fullt i USA. En namninsamling som i nuläget har över 129.000 underskrifter skapades för att få Vita huset att ta tag i ärendet. President Barack Obama har dock sagt att han inte har något att säga till om på det området. Eftersom Avery och Dassey är fångar på delstatsnivå kan en frigivning enbart utfärdas av de berörda myndigheterna i Wisconsin.

Steven Avery har nu fått en ny försvarare, Chicago-advokaten Kathleen Zellner, som innehar rekordet i att få tidigare dömda personer frigivna. Just nu är hon uppe i 17 stycken. Vad som händer i fallet återstår att se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.