Skolbibliotek förbättrar barns läsförmåga. Foto: TT

Tredjedel av skolbiblioteken underbemannade

Uppdaterad
Publicerad

En dryg tredjedel av Sveriges kommuner saknar fullt bemannade skolbibliotek. Skolbibliotekarier förbättrar barns inlärande och läsförståelse, enligt Svensk biblioteksförening, som nu kräver att regeringen agerar.

Det är i sina årliga rapporter över de kommunala folkbiblioteken som Svensk biblioteksförening nu lyfter situationen med skolbibliotekarier i kommunerna. I 86 av landets 290 kommuner finns inga skolbibliotek som är bemannade minst 20 timmar i veckan.

Detta trots att regeringen i april i år avsatte 15 miljoner kronor till att förbättra bemanningen. En åtgärd som är otillräcklig, enligt Svensk biblioteksförening, som pekar på att forskning visar att elever som har tillgång till bemannade skolbibliotek förbättrar sin läsvana och får bättre studieresultat.

Kräver krafttag

Organisationens ordförande Calle Nathanson kräver nu kraftigare åtgärder från staten, och vill se att kommunerna också går in och stöttar upp verksamheterna.

– I dag ser vi växande kunskapsklyftor, vikande läsförståelse, sjunkande skolresultat och ett digitalt utanförskap. Biblioteken står redo att axla ett större ansvar, säger Calle Nathanson, ordförande för Svensk biblioteksförening, i ett pressmeddelande.

– Men då måste bibliotekshuvudmännen ta sitt ansvar för finansiering och bemanning, fortsätter han.

30 miljoner årligen

Regeringen har sedan tidigare lyft fram bristen på skolbibliotekarier som ett problem, och har lovat att avsätta 30 miljoner kronor årligen till att förbättra bemanningen för skolbiblioteken fram till 2018. Men det räcker inte, menar Calle Nathanson.

– Vår egen beräkning från 2013 för att åtgärda situationen låg på omkring 1,5 miljarder kronor, så diskrepansen är rätt markant. Det här är ett viktigt och lovvärt första steg, men vi tror att mer behövs, säger han till Kulturnyheterna.

Varför är det så viktigt att skolbiblioteken är bemannade?

– Det handlar om kunniga människor som jobbar pedagogiskt med ett läs- och språkfrämjande arbete. Visst är det viktigt att de lånar ut böcker, men många bibliotekarier har också ett pedagogiskt uppdrag där man gör ett viktigt arbete med lärarlagen.

Rapporterna visar också att hälften av böckerna som lånas ut på folkbiblioteken är barn- och ungdomslitteratur. Samtidigt fortsätter antalet bibliotek minska i Sverige. De senaste tio åren har sammanlagt 176 bibliotek försvunnit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.