Livescensdöden i Stockholms innerstad avtar. I höstas rapporterade P3 att var tredje livescen i Stockholms innerstad försvunnit under de senaste tio åren, men nu har en vändning skett.
Bara i år slår en rad livescener för musik upp dörrarna i huvudstadens innerstad. Däribland Göta Lejon som byter ägare och byggs om, mitt på Sergels torg öppnar musiksatsningen The Node, restaurangen Vassa Eggen utvecklar vidare sin nystartade scen, likaså Cirkus öppnar en ny livescen och Kägelbanan på Södermalm gör comeback.
Dessutom öppnar Stockholms stads trafikkontor upp för att arrangera små spelningar på en flytbrygga under Liljeholmsbron, samtidigt som Gasklocka 2 i Norra Djurgårdsstaden byggs om till bland annat livescen.
– Det här är ett skifte. Vi har hela tiden haft problem: scenerna blir färre och färre, grannar klagar eller dålig ekonomi – och så har de stängts ner en efter en. Det har skett nästan osynligt, säger Joppe Pihlgren, på Svensk Live, till SVT och fortsätter:
– Det är inte en räkmacka men ändå en vändning som går åt helt rätt håll.
Statsutvecklingen omvärderas
Enligt Joppe Pihlgren gäller trendbrottet inte bara Stockholms innerstad utan livescenerna ökar runtom i hela landet, och orsakerna är flera. Dels en längtan till livemusik efter pandemin, men också en omvärdering av statsutvecklingen. Speciellt i Stockholm ser Joppe Pihlgren ett skifte i hur politiker förhåller sig till frågan.
– Vad vill vi ha för stad? Hur ska vi mötas? Hur ska vi umgås? Spelställen blir då en väldigt naturligt plats att vara på. Trots kristiderna som nu verkar det som att folk är peppade på att gå ut och ha det bra.
Små scener i riskzon
Det finns en risk med livescensboomen. Speciellt de små nya spelställena kan få det tufft om ekonomiskt stöd inte är på agendan.
– Får de inte det, eller om Kulturrådet inte skickar pengar till dem så riskerar de att gå i konkurs, säger Joppe Pihlgren och poängterar hur viktiga de små spelställen är för hela musiksveriges infrastruktur:
– Några av de små artisterna på de små scenerna blir stora artister och kan ställa sig på de stora scenerna.
Svensk Lives mål för 2023 är att skapa en hållbar infrastruktur för livescenen i Sverige, som enligt intresseorganisationen inte ligger i framkant i jämförelse med andra närliggande länder.