Glyptoteket i Köpenhamn säljer just nu bara en tredjedel av sina biljetter. Foto: TT

Trots lättnader: Få besökare på danska museer – nu vädjar de om hjälp

Publicerad

Den danska regeringen kommer inte skjuta till några pengar för att hjälpa landets museer få ner biljettpriserna. Detta trots att flera museer uppger att besöken minskat drastiskt.

Häromdagen rapporterade TT om att besökarna uteblev från de danska museerna, en månad efter att de kunde ta emot besökare igen. De flesta tog bara emot drygt hälften så många som det fanns kapacitet till. Detta tros bero på flera anledningar. Bland annat krav på coronapass, som begränsar antalet spontana besök, utebliven turism och att färre besöker museum i grupp.

Idag rapporterar danska Politiken om ännu ett bakslag för museerna. Det stödpaket som presenterades för sommaren kommer inte att täcka delar av biljettkostnaderna för besökare.

”Ingen vet hur sommarens besök kommer att se ut. Prognosen just nu är inte bra för varken sommaren eller hösten”, skriver Organisationen Danske Museer i ett pressmeddelande.

Tre förslag på förrändringar

Under sommaren 2020 gick den danska regeringen in med pengar för att museerna skulle kunna sänka sina biljettkostnader. Någonting som gjorde att museerna fick fulla hus nästan hela säsongen. Men i årets stödpaket tas åtgärden bort.

Organisationen Danske Museer vädjar nu om hjälp från regeringen. De antyder att så länge det finns begränsningar i vilka och hur många man får släppa in på museerna, måste det också finnas ekonomisk kompensation. ODM har också presenterat en lista på tre punkter om vad regeringen bör lägga till i stödpaketet.

ODM: s förslag till sommarpaketet lyder:

En modell som förra året, men möjligen spridd över en längre / annan period och möjligen en lägre ersättningsprocent

Om regeringen verkligen vill stödja utvecklingen av nya initiativ bör ni skapa en förändringspool för kulturinstitutioner. Det kommer att kunna hjälpa på lång sikt och kommer att säkra oss för framtiden 2022 och därefter

En nödpool bör upprätthållas / skapas. Museerna ser på en extremt osäker och svår säsong, inte minst kommer museerna med många turister att drabbas av betydande förluster sommaren 2021. Fonder bör avsättas för att hjälpa de hårdast drabbade i slutet av året – eller när likviditetsproblem uppstår på hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.