– Trump har ju tidigare varit emot att attackera Syrien. Jag tror att vi nu har sett hur det är att regera: att retoriken i valkampanjen inte matchar vad som faktiskt händer när man är i Vita huset, säger New York Times-journalisten Susanne Craig som bevakat Donald Trump sedan januari 2016.
Ett svårt jobb eftersom han så tydligt bryter av mot tidigare presidenters sätt att arbeta, säger hon.
– Det är inte bara att han säger en sak och gör någonting annat – han ljuger. Så man har två saker att hantera som journalist. Jag tror att vi som amerikanska journalister håller på att lära oss att filtrera bort bruset.
”Kämpar hårt för att betala lite skatt”
Att Donald Trump vägrar att offentliggöra sina skattedeklaration var en av valrörelsens stora frågor. Men upprepade gånger inför valet fick allmänheten en inblick i hans syn på skatter.
”Jag kämpar hårt för att betala så lite skatt som möjligt”, sa han i en intervju med ABC News och när Hillary Clinton i en av valdebatterna lyfte fram att hans ovilja att visa sina deklarationer kanske hade att göra med att han inte betalar skatt var svaret:
– Det gör mig smart.
Anonym läcka
Susanne Craig kunde med hjälp av en anonym läcka, som skickat henne delar av Donald Trumps deklarationer från 1995 en månad före presidentvalet, visa hur han kan ha undvikit att betala skatt under 18 år.
– Dokumentet visade att han körde några företag i konkurs och de enorma stora förlusterna på motsvarande 8 miljarder kronor fungerade som ett skydd mot att han i framtiden skulle betala inkomstskatt.
Hotade med stämning
Uppgifterna varken bekräftades eller förnekades av Donald Trump, som istället hotade att stämma New York Times, något han inte gjorde. Susanne Craig låter nästan besviken när hon berättar om vad som hände efter att granskningen publicerades.
– Vi hade välkomnat en stämning eftersom vi då hade fått bättre insyn i hans skattedeklarationer.
”Ett hemskt sätt att nå målet”
Hon återkommer gång på gång till Donald Trumps agerande i olika frågor, och hur det kan leda till två motsägelsefulla saker på en och samma gång.
Ett sådant exempel är hur han både har ökat intresset för journalistiken, samtidigt har hans hantering av journalister och uttalanden om medier också urholkat förtroendet för den.
– Å ena sidan har Donald Trump varit bra för journalistiken i USA i det lilla. På grund av intresset han har skapat kunde vi inte skriva nog med artiklar under året, folk läste allt och gav det så mycket uppmärksamhet. Utmaningen med honom på en större nivå är att han attackerar fjärde statsmakten, vilket är väldigt farligt. Jag brukar säga att Donald Trump är bra för medier på samma sätt som krig är bra för ekonomin. Det är ett hemskt sätt att nå målet, säger Susanne Craig.