Anhöriga om minnesmonumentet över tsunamin

Uppdaterad
Publicerad

Av de fem förslag som tävlat om att bli minnesmonument för flodvågskatatrofen har nu en vinnare valts. Det blir Lea Porsagers verk Gravitational Ripples. Nu riktar anhöriga kritik mot processen.

– Jag är helt övertygad om att det finns anhöriga som inte har en aning om att det här händer, säger en av dem.

Intresset för minnesplatsen för de 225.000 människor som omkom i flodvågskatastrofen 2004 har varit stort. Av de fem verk som tävlade har allmänheten fått lämna in synpunkter – och över 150 åsikter har kommit in. Många av dem var från anhöriga till de omkomna i tsunamikatastrofen.

Nu är det alltså klart att det vinnande verket är Gravitational Ripples ritat av den danska konstnären Lea Porsager. Minnesplatsen kommer att uppföras på Djurgården i Stockholm.

Konstverket är utformat som en spiral som vrider sig runt sig själv genom vallar som stiger ur marken. Spiralen som kallas för Fibonacci-spiralen återfinns i flera av naturens mönster.

Tsunamimonumentet Foto: Skisser från Statens fastighetsverk

Kritik mot ursprungsskissen

Några av de synpunkter från anhöriga, som skickats till Statens fastighetsverk inför valet av monumentet, har varit kritiska. Mest för att namnen på de döda i ursprungsförslaget skulle vara utspridda. En synpunkt som juryn har tagit hänsyn till.

– Det här förslaget kan jag leva med, säger Krister Jansson, anhörig.

– Men det är mycket olyckligt att det har tagit så lång tid. Det var väl olyckliga politiska beslut som ledde till att man inte ville röra det här.

”Det finns anhöriga som inte har en aning”

Rolf Cidvall förlorade sin dotter i flodvågskatastrofen. Han är kritisk till att Statens fastighetsverk och Statens konstråd, som drivit frågan om monumentet, inte har informerat anhöriga i tillräckligt stor utsträckning.

– En sak jag tycker är lite konstig är att av de fem, sexhundra som avled, har man bara varit i kontakt med ett hundratal personer och informerat om det här. Hade vi inte varit lite på hugget så hade vi inte snappat upp det, säger han.

Rolf Cidvall och hans fru informerade själva den bortgångna dotterns man om monumentet.

– Det var vi som informerade honom. Jag är helt övertygad om att det finns anhöriga som inte har en aning om att det här händer. Det är mycket sorgligt, säger han.

Om monumentet med vågorna i marken har Rolf Cidvall ingen definitiv uppfattning ännu, säger han.

– Vi ska åka dit och titta. Vi hoppas på att det blir bra. Med förslagen med namn på marken skulle det kunna bli som att kliva på gravstenar. Det hade inte känts bra.

Sökte anhöriga genom Facebook

Anders Bodin, specialist på kulturarv vid Statens fastighetsverk, är ordförande i juryn som beslutade om monumentet. Han säger att SVF framförallt har jobbat med sociala medier, mejl och annonsering i dagspress mot anhöriga för att underrätta om processen.

– I juryn har vi också haft två anhöriga. Båda är aktiva i ett nätverk som heter Vi som finns. Det är den ena ingången. Den andra är att vi har bjudit in till utställningen vi hade på Thielska galleriet där anhöriga kunde lämna synpunkter om förslagen, säger han.

Hur bjöd ni in de anhöriga?

– Det var nog också framförallt genom det nätverket.

– Vi har försökt göra vad vi kan för att nå så många som möjligt.

Hade ni kunnat göra mer?

– Det är alltid möjligt.

Dansk konstnär bakom verket

Lea Porsager är anställd som doktorand på Konsthögskolan i Malmö och hennes verk är ofta inspirerade av kvantteori, esoterism och feministisk teori. Hon har tidigare medverkat i flera internationella utställningar i Istanbul, New York, Berlin och Köpenhamn.

– Lea Porsager har format en plats som länkar oss människor till naturen och kosmos och samtidigt ger rum för olika känslor, från ensamhet och saknad till samhörighet och lyckliga minnen, skriver jurydeltagare och projektledare Lotta Mossum i ett pressmeddelande.

Ska stå klart nästa sommar

Målet är att minnesplatsen ska bli klar för invigning till sommaren 2018. Nu ska konstnären tillsammans med landskapsarkitekter och projektledare från Statens konstråd och Statens fastighetsverk planera utförandet av minnesplatsen och till hösten 2017 kommer uppförandet av verket påbörjas. 

Vid konstverket kommer namn på de som gått bort i flodvågskatastrofen att finnas, men bara namn på dem vars anhöriga har godkänt det. Fram till 1 juni 2017 kan anhöriga meddela om de vill att namnen ska finnas med i verket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.