”Tunna blå linjen”-inspelningar förvirrar Malmöbor: ”Vilka tomtar”

Uppdaterad
Publicerad

Linjen mellan verklighet och fiktion kan vara tunn. Det har flertalet Malmöbor upplevt i samband med inspelningen av polisserien ”Tunna blå linjen”.

Nu väntar en tredje säsong – och risk för fler missförstånd.

Nyss blev det klart att polisserien ”Tunna blå linjen” som utspelar sig i nutida Malmö får en tredje säsong.

Under de senaste åren har Malmöbor behövt vänja sig vid att ställa sig frågan: är det här en riktig blåljushändelse eller ännu en inspelning av ”Tunna blå linjen”?

Malmöbon Tomas Andersson har gått i fällan flera gånger. En gång när han var ute och rastade hunden nattetid, en annan gång satte han nästan morgonkaffet i halsen på sin balkong i centrala Malmö:

– Då tänkte jag ”shit så många poliser, det måste ha hänt något riktigt allvarligt”, berättar han till SVT.

Demonstration på låtsas

Anti-vaccinationsdemonstrationen i säsong två tycks förvirrat många. Maria Klefbom minns inspelningen som hon cyklade förbi när hon var nyvaccinerad.

– ”Vilka tomtar” tänkte jag. Sen kom jag ännu närmare och såg en snubbe som var utklädd till shamanen från Kapitolium, då blev jag ännu mer upprörd. Sen förstod jag att det var inspelning, säger hon till SVT.

Även Lovisa Prage trodde först att demonstrationsscenen var på riktigt. För henne blev inspelningarna ”ett återkommande inslag i vardagen”:

– En gång snubblade jag in i inspelningen på torget vid Möllan där jag bor. Jag var lite förvirrad: ”kan jag köpa tomater av dig eller är du en skådespelare”?

Polisen: ”Inte supertydligt”

Malmö stad säger till SVT att man knappt fått några anmälningar om missförstånd gällande ”Tunna blå linjen”. Polisen däremot har fått samtal under årens lopp, men ”väldigt sällan” och när det väl skett har produktionen flaggat för att inspelningar är på gång.

Nils Norling, presstalesperson hos polisen i Malmö, uppmanar alla som planerar filminspelning på allmän plats att kontakta polisen först.

– Det är inte alltid supertydligt för gemene man. Det kan vara ganska lite teknik man använder vid den här typen av produktioner. Vi vill kunna lugna allmänheten om de hör av sig och har sett dramatiska scener, folk med vapen, slagsmålsituationer eller andra farliga lägen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.