Världen är full av länder som framgångsrikt bytt namn. Myanmar, Kambodja och Sri Lanka är bara några exempel.
– Ofta handlar det om länder som har ett kolonialt förflutet. De vill göra sig av med koloniala namn som givits av utländska makter. I Turkiets fall är det lite annorlunda, säger Paul Levin.
”En chans att rebranda sig”
Turkiets president Erdoğan menar att det nya namnet stämmer bättre överens med landets kultur, civilisation och värderingar. Enligt Paul Levin kan namnbytet vara ett försök att förbättra sin internationella fasad.
– Landet har fått en negativ bild internationellt. På senaste tiden har man pratat mycket om den ekonomiska krisen och om landets auktoritära ledare Erdoğan. Nu får man prata om något annat. Det blir en chans att rebranda sig, säger Paul Levin.
”Landsnamnet har en emotionell betydelse”
I historien finns flera exempel på länder som försökt byta namn men inte riktigt lyckats, till exempel kallas Nederländerna fortfarande ofta för Holland i dagligt tal. Paul Levin trycker på hur viktigt landsnamnet är för de turkiska medborgarna.
– Det har en emotionell betydelse för medborgarna. Det är tråkigt när man googlar sitt namns land på engelska att det första som dyker upp är en bild på en kalkon. Turkisk kultur präglas av starka nationalistiska och patriotiska känslor, det gäller både höger och vänster, säger han.
Ett annat land som misslyckats med att byta namn är Tjeckien, som vill kallas Czechia i internationella sammanhang men i stället ofta kallas The czech republic.
Paul Levin är skeptisk till att omvärlden kommer att anpassa sig efter Turkiets nya namn.
– Turkiet är ett stort land som det ofta talas om. Det nuvarande namnet är vedertaget, så det ska ganska mycket till för att ändra på det. Dessutom är det inte så lätt för utlänningar att uttala Türkiye.