• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Ett av konstverken från 2016 års Turnerpris. Konstnär: Helen Marten Foto: AP/TT

Turnerpriset bryter med sponsor efter homofoba utspel

Publicerad

I veckan presenterade det brittiska konstpriset, Turnerpriset, att de inlett ett nytt sponsors-samarbete med det skotska bussföretaget Stagecoach. Men samarbetet har nu avbrutits efter att det framkommit att företagets grundare och styrelseordförande vid flera tillfällen uttryckt homofoba åsikter, skriver The Guardian.

Det var i onsdags som det prestigefyllda konstpriset tillkännagav Stagecoach som ny sponsor. Men kritiken lät inte vänta på sig efter att det kommit fram att bussföretagets grundare och styrelseordförande år 2000 donerat en miljon pund för att finansiera en kampanj med syfte att behålla ett lagförbud mot att ”uppmuntra homosexualiet”.

Därtill ska han också ha varnat för att samhället riskerar att kollapsa om ”traditionella äktenskap” misslyckas. 2014 ska han däremot ha nekat till att vara homofob, enligt The Guardian.

Både Turnerpriset och Stagecoach gick under torsdagen, bara en dag efter att sponsorskapet presenterats, ut och deklarerade att samarbetet emellan de två avslutats, med anledning av kritiken.

”Efter en gemensam överenskommelse kommer vi inte att fortsätta med Stagecoach som sponsor för årets pris”, skriver Turnerpriset i ett pressmeddelande, enligt tidningen.

Prisar samtidskonsten

Det prestigefyllda konstpriset, namngett efter brittiska målaren J.M.W Turner, har årligen delats ut sen 1984. Priset syftar till att uppmärksamma nya utvecklingar inom samtidskonsten och har en prissumma på 40 000 pund.

Bland tidigare vinnare märks konstnärer som Gilbert & George, Anish Kap oor, Damien Hearst och Charlotte Prodger.

I år står Helen Cammock, Oscar Murillo, Lawrence Abu Hamdan och Tai Shani nominerade till priset, som delas ut nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.