• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Petra Älvstrand/TT

Tusentals kulturarbetare i upprop: Vi klarar inte krisen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har aviserat krisstöd för att dämpa de ekonomiska effekterna av coronakrisen. Men nu går tusentals kulturarbetare ut i ett gemensamt upprop: Regeringens åtgärder räcker inte, menar man.

– Vi vill ha en långsiktig lösning, säger Rita Saxmark, en av initiativtagarna till uppropet, till Kulturnyheterna.

Möjlighet till korttidspermittering, förstärkt a-kassa till fler och möjlighet till sänkta lokalhyror. Det är några av de stödåtgärder som regeringen har aviserat för att underlätta för Sveriges företag under coronakrisen.

Men nu larmar tusentals frilansande kulturarbetare i ett upprop riktat till regeringen om att de faller mellan stolarna i krisåtgärderna.

Coronaviruset och kulturen

Påverkar 600 000 företag

”När staten nu delar ut mångmiljonbelopp för att rädda olika branscher glömmer man oss frilansare med enskilda firmor”, står det i uppropet som i skrivande stund är uppe i 2 500 underskrifter.

– Systemet bygger på hur det var tidigare när man hade ett och samma jobb hela livet. Men i dag har vi inte den tryggheten, och det gäller många olika branscher, säger Rita Saxmark, som tillsammans med kollegan Linnéa Sallay har tagit initiativ till uppropet.

Initiativtagarna är kritiska till att möjligheten till att korttidspermittering- att gå ner i arbetstid och få stöd av staten – inte gäller för enskilda näringsidkare. En omständighet som påverkar många, inte bara kulturarbetare. Nästan hälften av Sveriges drygt 1,2 miljoner registrerade företag drivs som enskild firma, enligt SCB:s företagsregister.

– Vi vill att enskilda näringsidkare ska kunna tillämpa korttidspermittering precis som aktiebolagen kan, säger Rita Saxmark.

”Vi vill ha en långsiktig lösning”

Uppropet vill också att man ska kunna bedriva viss verksamhet i företag som ligger vilande samtidigt som man tar ut a-kassa. Regeringen har i spåren av corona utökat möjligheten att lägga företag vilande, men att vilandeförklara sitt företag får konsekvenser, menar Rita Saxmark.

– Du får inte fakturera, inte marknadsföra, inte ha kontakt med kunder, du måste stänga ner din hemsida. Det är jättesvårt att starta upp efter en vilandeperiod eftersom ett jobb leder till nästa, en kontakt ger en ny kontakt. En vilandeförklaring hindrar dig från att gå vidare. 

Kan man inte ta ett annat jobb, tillfälligt?

– Jo, många gör det. Jag jobbar extra i vården, men om jag vill utnyttja och utveckla min utbildning som musiker och röstcoach är det inte bra att jobba för mycket med annat.

”Vi ska se över förslagen”

– Vi vill ha en långsiktig lösning. Det finns ett enormt behov av att ändra det här systemet i grunden.

I ett mejl till Kulturnyheterna skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) att de stödåtgärder till företagare som regeringen infört gör skillnad.

”Jag vill också säga att regeringen utesluter inget i detta läge. Vi tar till oss av förslagen från sektorn, och ska se över dem.”, skriver Eva Nordmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet