Filmfotograferna Martin Ahlgren och Sophia Olsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Martin Ahlgren och Sophia Olsson har båda chans på en Emmy. Foto: SVT

Två svenska fotografer har chans på Emmy: ”Har Sven Nykvist att tacka”

Uppdaterad
Publicerad

Två svenskar har chans att kamma hem den prestigefulla Emmystatyetten för bästa foto i en entimmes-serie.

– Det känns såklart fantastiskt, säger Sophia Olsson.

I september hålls den amerikanska Emmygalan som delar ut priser till olika tv-produktioner. Priser delas ut inom en rad kategorier och i kategorin ”bästa foto för entimmesserie” konkurrerar två svenska namn om statyetten.

Det ena namnet är Sophia Olsson. Hon har tidigare jobbat på svenska filmer som 438 dagar och Sameblod. 2021 belönades hon med en Guldbagge för bästa foto för sina insatser i filmen Charter. Nu är hon Emmy-nominerad för sitt arbete i The Crown, och avsnittet Ritz. Det är även första gången hon nomineras till en Emmy – och första gången hon fotar för en tv-serie.

– Det är jättekul att något man jobbat så hårt med får den uppmärksamheten, säger Sophia Olsson.

Det andra svenska namnet i priskategorin är Martin Ahlgren som två gånger tidigare nominerats till en Emmy, den ena gången för House of Cards och den andra för serien The plot against America. Nu nomineras han för tredje gången och för science fiction-serien 3 body problem.

– Sverige har en historia av filmfotografer som har jobbat runt om i världen. Det är kul att det fortsätter. Vi har väl alla Sven Nykvist något att tacka för i vårt arbete, säger Martin Ahlgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.