Utbildningsdepartementet kommer att påbörja en undersökning för att kartlägga förekomsten av en tystnadskultur hos universiteten i Sverige. Men exakt hur en sådan kartläggning ska se ut är för tidigt att säga enligt utbildningsminister Mats Persson (L).
– Det viktigaste är att få en bild av hur stort och utbrett problemet är och hur enskilda forskare uppfattar situationen idag, säger Persson.
”Mycket allvarligt”
I Kalla Faktas granskning vittnar flera universitetsanställda om att de blivit utfrysta eller nedtystade när de berört diskussioner om exempelvis rasism eller sexism.
– Att tystas eller frysas ut för att man använder vissa ord eller anför vissa perspektiv är mycket allvarligt, säger Mats Persson till Kulturnyheterna.
Enligt Persson får det flera konsekvenser för den utpekade men också för utbildningen i sig.
– När en tystnadskultur får spridning och sätter sig kommer det att göra att forskningen i Sverige blir sämre. Det är viktigt att ha en öppen debatt och diskussion men inte att tysta ordet, säger han.
Enligt honom bör forskning på svenska lärosäten kunna behandla flera olika områden som provocerar ”för såväl politisk vänster, höger som för religiösa”.
”Viktigt att tala öppet om sexism och rasism”
I en debattartikel publicerad i Expressen beskriver Mats Persson hur identitetspolitiken tar en allt större plats på svenska universitet, en utveckling han ser som problematisk:
”Om man ska begripa verkligheten kan inte vissa ord eller teorier vara förbjudna. Att kunna tala öppet om exempelvis sexism och rasism är viktigt för att förstå dess orsaker och konsekvenser.”