Dokumentär visar konsekvenserna av #tystnadtagning

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaruppropet #tystnadtagning var startskottet för den svenska #metoo-rörelsen. Nu sänder SVT en dokumentär om rörelsen som skakade kultursverige: Tre månader efter uppropet nekar de stora kulturinstitutionernas chefer till både kunskap om och ansvar för berättelserna om sexuella trakasserier på landets största scener.

”Produktionsbolag, ni har misslyckats. Teaterchefer, ni har misslyckats. Politiker, ni har misslyckats. Det är ert ansvar att se till att ingen blir sexuellt utsatt på arbetsplatsen.”

Så stod det i skådespelarnas upprop mot sexuella trakasserier #tystnadtagning. Vittnesmål om övergrepp på landets teatrar fick omedelbara konsekvenser – en ”teaterstjärna” knuten till Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm anklagades för sexuella trakasserier och teatern bröt med stjärnan.

Metoo för skådespelare

Dramaten ställde in föreställningar med en medarbetare och inledde en internutredning. Innan jul ansågs dock saken vara färdigutredd och medarbetaren är kvar i tjänst.

Vem visste vad?

I den nya dokumentären #tystnadtagning – när viskningarna blev till rop, skildras rörelsens konsekvenser. Och frågan hänger fortfarande i luften: hur mycket visste cheferna?

– Det är klart att jag sett beteenden som inte varit okej, som jag agerat på, säger Dramatenchefen Eirik Stubø i dokumentären.

Vad för beteenden?

– Utskällningar, folk som pratar till varandra på ett sätt som inte är okej, men våld och sexuellt våld är inte en del av teaterns vardag.

Anna Takanen, teater- och scenkonstchef på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm säger att inte hon heller bevittnat någon typ av sexuella trakasserier.

– Nej, jag har inte sett det. Det har jag inte, säger hon.

Skådisarna tror inte cheferna

I upproret #tystnadtagning är ingen enskild chef utpekad, men att trakasserierna – fysiska och verbala – på teatrarna skulle ha gått cheferna i allmänhet förbi tror inte skådespelarna på.

Julia Marko-Nord har varit verksam vid flera teatrar i Sverige och börjar skratta när hon får frågan om trakasserier kan ha gått cheferna förbi.

– Nej, svarar hon sedan.

Dokumentären #tystnadtagning – när viskningarna blev till rop sänds onsdagen den 7 mars i SVT1. Den går att se redan nu i SVT Play.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Metoo för skådespelare

Mer i ämnet