Lars Lyrefelt tilldelas Gyllene snittet i kategorin ”Årets tv-fotograf nyheter”. Foto: SVT/Tomas Hallstan

Ukrainafotograf vinner Gyllene snittet

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s medarbetare Lars Lyrefelt har tilldelas Gyllene snittet – tv-fotografernas förenings pris för speciellt yrkesskickliga fotografer. Priset får han för att han för sin bevakning av kriget i Ukraina.

Lars Lyrefelt är en del av SVT:s team som bevakar kriget på plats i Ukraina och har jobbat sida vid sida med utrikeskorrespondent Elin Jönsson under flera år.

Det prestigefyllda foto-priset Gyllene snittet tilldelas han i kategorin ”Årets tv-fotograf nyheter” med motivering:

”Med livet som insats håller Lars Lyrefelt alltid en fin balans mellan det otäcka och det sändningsbara med kvalitet trots omständigheter och förutsättningar. Lars lyckas fånga bilder till berättelserna i krigets vardag som träffar hjärtat. Ett oerhört viktigt vittnesbörd om krigets realiteter som behövs i mediebruset”.

Instiftades 2010

Gyllene snittet instiftades 2010 och delas ut till speciellt yrkesskickliga fotografer. Kategorierna har varierat mellan åren, men bland annat årets tv-fotograf enkamera och tv-fotograf tvåkamera har varit återkommande.

Ytterligare en medarbetare i SVT:s Ukrainateam, Emil Larsson, tilldelades priset i kategorin årets tv-fotograf enkamera 2020.

SVT-fotografen Linda Hörnqvist vann årets Tv-fotograf Nyheter 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.