Ukrainas kvinnor berättar om kriget i ny bok

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten och författaren Lisa Bjurwald är en av många svenska journalister som bevakat kriget på plats i Ukraina. Nu är hon aktuell med boken ”Slava Ukraini” (Ära åt Ukraina) som handlar om hur kvinnor på många sätt stått i frontlinjen, inspirerad av nobelpristagaren Svetlana Aleksejevitjs hyllade reportagebok ”Kriget har inget kvinnligt ansikte”. 

Bjurwalds bok bygger på intervjuer med ukrainska kvinnor runt om i landet men också dem på flykt i flera europeiska städer.  

Kvinnorna har delat med sig av sina upplevelser och personliga erfarenheter av Rysslands anfallskrig – ett krig där våldtäkt eller hot om våldtäkt mer eller mindre satts i system.

– Våldtäkt som krigsvapen är otroligt effektivt, ungefär som terrorism, alltså att du ”bara” behöver begå ett dåd för att sätta skräck i en hel civilbefolkning, menar Bjurwald. 

– Det är precis det man har sett på bland annat Balkan, tillägger hon. 

Trafficking blomstrar 

I skuggan av kriget lurar falska hjälparbetare och människohandeln blomstrar. Hundratusentals kvinnor befaras, enligt flera källor, ha förvunnit spårlöst. 

– Det finns så mycket organiserade nätverk som ser en möjlighet i kvinnorna och flickorna att sälja deras kroppar i det här flyktkaoset, säger Lisa Bjurwald.

Hon berättar att många hamnar på bordeller, andra i tvångshushållsarbeten i Europa, men också till exempel i Dubai.

Offer och krigare 

Men ”Slava Ukraini” är inte enbart en mörk läsning. Lisa Bjurwald vill med sin bok hylla de ukrainska kvinnorna för deras mod och uthållighet. Hon vill lyfta kvinnornas styrka och motståndskraft vid fronten, i antikrigsdemonstrationer eller som mammor som måste hålla upp en fasad inför barnen, för att försöka skydda dem från den värsta krigsångesten.

– Som jag skriver i boken är Ukrainas kvinnor krigare och offer, inte sällan i en och samma person, säger Bjurwald. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.