Ulf Dageby

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulf Dageby om sin första låt: ”Satt i ett kök på Öckerö och skrev hela natten” Foto: Vi är barn av vår tid – en film om Nationalteatern

Artisten Ulf Dageby är död – känd från proggbandet Nationalteatern

Uppdaterad
Publicerad

Ulf Dageby har gått bort vid 80 års ålder, skriver Göteborgs-Posten.
”Ulf var inte bara en makalös musiker och låtskrivare, utan också en stor människa med ett hjärta av guld”, skriver arrangörsbolaget Nöjet”.

Den tidigare sångaren i Nationalteatern gick bort under tisdagen den 16 juli. Konsertarrangören Nöjet har i samförstånd med Dagebys familj bekräftat dödsfallet för Göteborgs-Posten. Sångaren hittades i sin sommarstuga under tisdagen.

”Oförglömligt avtryck”

”Det är med stor sorg vi meddelar att vår vän och kollega Ulf Dageby har gått bort. Ulf var inte bara en makalös musiker och låtskrivare, utan också en stor människa med ett hjärta av guld. Hans kreativitet och passion för musiken berörde oss alla och hans arbete har lämnat ett oförglömligt avtryck i våra liv och i musikhistorien”, skriver konsertarrangören Nöjet.

En lång karriär

Ulf Dageby hade en lång musikkarriär och började tillsammans med Anders Melander en ledande kreativ musikalisk kraft i Nationalteatern på 1970-talet. Teatergruppen var en del av den progressiva musikrörelsen som präglades av vänsterpolitiken.

1993 lade man ner, men fortsatt som ”rockorkester” och de skulle även spela i sommar.

– Det är så sorgligt, Han sätter sina spår och han kommer aldrig att försvinna, säger Janne Josefsson, journalist och tv-profil till SVT.

Så sent som för fem dagar sedan intervjuades Ulf Dageby av P4 Extra i Sveriges Radio om den kommande turnén med Nationalteaterns rockorkester.

Här framför Nationalteatern ”Barn Av Vår Tid” på Trädgårn Göteborg 1991.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här framför Nationalteatern ”Barn av vår tid” i Göteborg 1991. Foto: SVT Arkiv

Omoralisk schlagerfestival

1975 framförde han, som karaktären Sillstyparn, låten ”Doin' the omoralisk schlagerfestival” som tillkom med anledning av att Sverige arrangerade sitt första Eurovision song contest. Låten framfördes på Alternativfestivalen vars paroll var ”kamp mot kulturens kommersialisering” i protest mot att Eurovision skulle hållas i Sverige.

Skrev ”Livet är en fest”

Till Nationalteaterns mest kända låtar hör ”Livet är en fest” och ”Barn av vår tid”, båda skrivna av Ulf Dageby.

– Jag sjunger den med stor glädje, det är fin text och jag har alltid tyckt att det är en väldigt gullig sång, sa han till P4 Extra om ”Livet är en fest” på frågan varför låten fortfarande sjungs så många år efter den skrevs.

Ulf Dageby föddes 1944 i Göteborg. Hans far gick bort när Ulf var 13 och i sin medverkan i ”Så mycket bättre” berättade han att händelsen var livsavgörande och att han i och med faderns bortgång blev fattigast i klassen, när mamman som tidigare varit hemmafru skulle försörja familjen.

Nationalteaterns Rockorkester skulle ha spelat runt om i Sveriges under sommaren och hösten och hade minst tolv spelningar inbokade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.