Svett, slem, öronvax, bröstmjölk och sädesvätska är några av de sekret som läsarna får lära känna i den nya boken. Författaren har tidigare skrivit böcker om hur människor på olika sätt påverkas av kemi, men boken Äckligt skiljer sig från Ellerviks tidigare projekt.
I ett samtal med programledaren Jessika Gedin i litteraturprogrammet Babel berättar Ulf Ellervik om bristen på forskning om kroppsvätskor.
– Det finns inte alls lika mycket som i andra ämnen jag beskriver. Det är helt uppenbart att det är svårt att hitta försökspersoner till en hel del av de här märkliga studierna, säger författaren.
Kroppsvätskor svårforskat ämne
Ellervik menar att orsaken till att ämnet är svårforskat handlar om att människor har en föreställning om att våra kroppsvätskor är äckliga, och därför avstår från att delta i studier.
– Jag fascineras mest av att vi i princip har samma kroppsvätskor allihopa, ändå är det så otroligt pinsamt när det syns. Att snoret rinner, mjäll eller armsvett liksom. Det är inte alls kul, det är jättejobbigt, säger han.
En förklaring till kroppsvätskornas låga status kan enligt Ellervik spåras till den allmänna tillgången till tvål. Innan tvålen började produceras industriellt var det få som kunde tvätta sig med det, men från och med i mitten på 1800-talet ändrades normen.
– Sen kom det här med att vi måste vara rena. Vi får inte lukta svett längre utan vi ska lukta något fräscht, säger Ellervik.
Se intervjun i sin helhet i Babel på SVT Play.