Foto: TT

Unga Klara ny nationell scen

Uppdaterad
Publicerad

Under en pressträff på morgonen presenterade Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) att Unga Klara blir ny nationell scen för barn- och ungdomsteater.

Uppdraget, som påbörjas vid årsskiftet innebär att Unga Klara blir den första nationella scenen i sitt slag.

– Unga Klara är kända både nationellt och internationellt för sitt sätt att arbeta utforskande och nyskapande. På många sätt lever de upp till, med råge, det som krävs för att kunna utses till en nationalscen för barn- och ungdomsteater, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).

Kulturbudgeten 2018

Teatern, med säte i Kulturhuset i Stockholm, grundades 1975 av regissören Suzanne Osten, som fram till 2014 var teaterns konstnärliga ledare. Osten har under åren haft som mål att göra Unga Klara till en nationell scen.

Hur känns det nu?

– Äntligen. Det är ett långt arbete. Staten talar nu om att konst för barn och unga är precis lika viktig som konst för vuxna. Det har tagit 40 år att komma fram till det men det är underbart, säger Suzanne Osten till Kulturnyheterna.

Barnets perspektiv i fokus

Unga Klaras uppsättningar har framförallt haft barnets perspektiv i fokus och teatern har under åren producerat föreställningar som bland andra Flickan, mamman och soporna och Hitlers barndom.

Sedan 2009 är Unga Klara inte längre en del av Stockholms Stadsteater, utan en självständig enhet. Under flera år har teatern brottats med en osäker framtid men det nya uppdraget innebär ett statligt stöd på 16,2 miljoner kronor första året och 15,4 miljoner kronor per år efter det.

– Det betyder att vi vet vad vi har för förutsättningar från år till år och kan jobba med ro, säger Nisha Besara, vd Unga Klara.

2014 tillträdde duon Gustav Deinoff och Farnaz Arbabi som konstnärliga ledare för teatern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturbudgeten 2018

Mer i ämnet