Bokhandel bötfälldes för att ha sålt bok om homosexuell kärlek

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen fick den ungerska bokhandelskedjan Líra böta motsvarande 360 000 svenska kronor på grund av Alice Osemans ”Heartstopper”, en serie-roman om en kärleksrelation mellan två pojkar. Anledningen? Boken var inte inplastad och stod på hyllan för ungdomslitteratur.

– Det här är det största straffet någonsin för en ungersk bokhandel, säger Krisztián Nyáry som är kreativ ledare på bokhandelskedjan Lìra.

Att en bokhandel kan bötfällas för att sälja en bok beror på att det ungerska parlamentet 2021 införde en så kallad barnskyddslag som bland annat gör att det blir svårare att sprida information om homosexualitet till barn under 18 år.

Lagen innebär att barn- och ungdomsböcker som handlar om hbtqi-frågor måste förseglas innan de säljs. De får inte heller säljas i affärer som ligger inom 200 meters avstånd från skolor eller kyrkor.

”Propagandalag”

Luca Dudits är styrelseledamot i Háttér society, Ungerns största och äldsta nu verksamma organisation för hbtqi-personer. Hon kallar lagen för en ”propagandalag” och menar att den tabubelägger och demoniserar hbtqi-personer.

– Den hindrar hbtq-personer från att vara en del av det offentliga samtalet, säger hon.

Att det blir svårare för unga att ta del av böcker med hbtqi-tematik är mycket problematiskt, menar hon.

– Om en ung person inte ser några positiva exempel som visar att hen kan vara lycklig och leva ett fullvärdigt liv oavsett sexuell läggning och identitet så stärker detta också hopplösheten.

Lagen har också kritiserats av Europaparlamentet och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har kallat den för skamlig.

Flyttad till vuxenavdelningen

På bokhandelskedjan har man behövt kringgå lagen för att kunna fortsätta sälja boken.

– Om boken inte är avsedd för barn utan för vuxna så kan den säljas om den är märkt 18+. Vi har märkt den och den har flyttats till vuxenavdelningen, säger Krisztián Nyáry.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.