”Jag kommer att prata om Ungern”, sa Masha Gessen när hon klev upp på scenen under bokmässans öppningsceremoni i Göteborg.
Författaren som pryder omslaget på årets mässkatalog, gick i sitt tal hårt åt årets temaland på bokmässan.
Regeringspartiet Fidesz odlar en konservatism, som förtrycker människorna i landet och i längden berövar dem rätten till det fria ordet, sa Gessen.
Yttrandefrihet är också ett tema för årets bokmässa.
– De jag känner i Ungern känner skam. Ett bevis för det är ”inte i mitt namn”-rörelsen, där ungerska folkets röster hörs, sa Gessen.
– Inte i mitt namn, Europa, ska ni bygga stängsel eller utfärda några undantagstillstånd.
Talet resulterade i att tre representanter från den ungerska delegationen, med kulturinstitutet Balassis chef Judit Hammerstein och Ungerns ambassadör i Sverige Lilla Makkay i spetsen, reste sig från platserna på första raden och lämnade invigningen i protest.
Talade för vänner
Efter anförandet berättar Masha Gessen för Kulturnyheterna att hon under gårdagen pratat med vänner i Ungern. Och att hennes tal i dag också delvis var ägnat åt dem.
– Mina vänner är ungerska författare. De känner skam och förtryck och det är fullkomligt livsfarligt för yttrandefriheten. Jag pratade med dem i går på sociala medier istället för att sova om hur jag borde känna inför att vara här. Jag känner mig kluven. Det här var deras tal också.
Att lyfta fram länder som teman vid den här typen av tillställningar är inte oproblematiskt, tycker Masha Gessen.
– Bokmässor verkar tendera att hamna i den här fällan, under bokmässan i New York i maj var hederslandet Kina. Det genererade prostester, bland annat från amerikanska PEN, där jag är med i styrelsen. När bokmässan i Göteborg lyfter fram Ungern som temaland, är det att göra exakt samma sak, säger hon
– Jag gillade inte att dela scenen med en representant från ungerska regeringen, som i slutet av talet stormade ut ur publiken. Det visar väl att talet var effektivt, med det var inte min favoritsyssla att skapa konflikter av den här typen.
Inte samma scen
Ambassadören Lilla Makkay berättar efteråt att det inte var rätt forum att kritisera ungerska staten.
– Det var en invigningsceremoni och vi är några av huvudgästerna. Det är klart att det inte är så roligt att höra hur dåliga vi är. Hon är fri naturligtvis att säga vad hon vill, och vi är naturligtvis också fria att reagera.
Att resa er upp och gå?
– Ja.
Av de många programpunkter under årets mässa som behandlar Ungern och ungersk politik, har få erbjudit representanter från landets delegation att delta, enligt Lilla Makkay.
– Vi tycker faktiskt att det är lite konstigt. Författarna här har ingenting med staten att göra, de representerar ungersk litteratur.
Men delegationen representerar ju ungerska staten?
– Ja det gör vi. Men det måste väl vara bättre att prata med oss än om oss?
”Livsfarligt för yttrandefriheten”
Masha Gessen tycker att det bokmässan vill hylla med ungersk litteratur, går stick i stäv med temat och de som finns på plats för att representera det.
– Skammen och underkastelsen är fullkomligt livsfarliga yttrandefriheten. Ungersk litteratur kämpar för att överleva av just de anledningar som finns här.
Hon berättar att hon ägnat mycket tid åt att studera Ungern i sitt arbete med en ny bok. Masha Gessen har tidigare skivit den Putin-kritiska biografin ”Mannen utan ansikte” och boken om det ryska punkbandet Pussy Riot, ”Ord kan krossa betong”. Nu ska det handla om president Vladimir Putin igen.
– Han bara fortsätter att leverera, eller hur? Det finns många beröringspunkter mellan Ryssland och Ungern, inte bara det som handlar om vänskap regeringar emellan. Båda länderna har traditionella värderingar och en växande konservatism som tvingas på folket av staten. Folket, romer, hbtq-personer... De lever under förtryck. Därför skriver ungrarna, ”inte i mitt namn”.