Kanske finns svaret i konstnärens eget motto. Han sa: Jag är bara intresserad av att uttrycka grundläggande mänskliga känslor. Det som förenar oss.
Utställningen på Fondation Louis Vuitton i Paris omfattar elva gallerier, fyra våningar och inte mindre än 115 målningar. Den liknar inget annat och kommer antagligen aldrig kunna iscensättas igen. Kostnaderna för försäkringar och transporter från hela världen och det logistiska pusslet har varit extremt.
Utställningen tecknar Rothkos liv linjärt. Han föddes 1903 som Marcus Rotkovich i dåvarande Ryska imperiet, kom som barn till USA och inledde så småningom en konstnärlig bana. Blev Mark Rothko, som först målade figurativt i tjugo år. Sedan kompromisslös, nyskapande modernist och berömd redan under sin livstid, innan han tog sitt liv 1970.
”Ett känslornas språk”
Han son Christopher Rothko är en av curatorerna bakom utställningen berättar:
– Min far talade ofta om att ta sig an människans villkor i sin konst. Från tidiga skildringar av tunnelbanan i New York till hans sista målningar när han använde samma färgskala som Giacometti.
Det handlade alltid om vad hans inre kommunicerade med ditt inre.
– Han använde ett abstrakt språk, som han menade var universellt. Ett känslornas språk som är på en annan nivå än orden.
Väldigt många människor kan beskriva en Rothko-målning. Men det är en helt annan sak att möta dom öga mot öga. Färgerna blir verkligen det språk som konstnären pratade om. Efter någon timme har vi börjat bli en del av verken. Och då har vi ännu bara hunnit halvvägs genom utställningen.
Retrospektiv Mark Rothko
Var: Fondation Louis Vuitton, Paris.
När: Pågår till 2 april 2024
Curatorer: Suzanne Pagé och Christopher Rothko, samt François Michaud, Ludovic Delalande, Claudia Buizza, Magdalena Gemra, Cordélia de Brosses