Zbigniew Leszek Grzywaczewskis bilder kommer att visas för allmänheten i den polska huvudstaden i april på 80-årsdagen av upproret 1943. Då barrikaderade sig en väpnad motståndsgrupp, ZOB, i bunkrar i gettot och under en månads tid förde de ett slags gerillakrig mot tyskarna. Vid flera tillfällen lyckades de tränga tillbaka SS-trupperna.
Maciej Grzywaczewski, son till brandmannen och amatörfotografen Zbigniew Leszek Grzywaczewski, säger att han hittade sin fars foton av en slump på vinden.
– Jag drog ut en rulle med negativ och ser vackra porträtt av min mor. När jag ska lägga tillbaka den sista filmrullen ser jag plötsligt ett foto av judar som leds till Umschlagplatz (platsen från vilket judar transporterades till dödslägren), säger han.
Värdet ligger i stölden
– Det som gör dessa foton ovärderliga är att de stals från tyskarna, eftersom tyskarna inte bara kontrollerade gettot och de som levde där utan även bilden som förmedlades av gettot och upproret, säger Jacek Leociak, polsk historiker vid Centret för Förintelseforskning.
ZOB hade fått vapen av polska motståndsrörelsen och gjort egna Molotov cocktails, skriver Forum för levande historia och tillägger att judarna dock inte hade någon chans att stå emot i längden.
Se några av fotona i klippet.