Uppdrag Granskning Kultur: Biljettbluffen

Uppdaterad
Publicerad

I det andra avsnittet av Uppdrag gransknings satsning på kulturområdet avslöjar Kulturnyheternas Petra Markgren Wangler varför det blivit så svårt att få tag på attraktiva evenemangsbiljetter och vilka som tjänar pengar på den stora andrahandsmarknaden.

Personal på världens största konsertbolag Live Nation säljer biljetter svart till andrahandsbolag. Det avslöjar Uppdrag Granskning Kultur i SVT i kväll.

– Det får de inte göra, säger Live Nations svenska VD Carl Pernow som nu ska undersöka uppgifterna.

Andrahandsbiljetter

Svidande kritik

Det har riktats svidande kritik mot andrahandshanteringen av biljetter till heta konserter i Sverige de senaste två åren. Många fans har varit förbannade över att de inte fått tag i biljetter i första hand till världsstjärnor som Madonna och Metallica.

Irritationen har spätts på ytterligare när biljetterna sedan dykt upp på blocket.se eller hos s.k. andrahandssajter som t.ex. biljettnu.se, slutsålt.se eller biljett24.se – då till ett mycket högre pris.

”Biljetterna flödar in”

Den stora frågan har länge varit hur biljetterna till heta konserter hamnar hos bolagen, en fråga som besvaras i Petra Markgren Wanglers reportage i Uppdrag Granskning Kultur i kväll.

– De flödar in från olika håll. Fans köper på sig flera biljetter och säljer vidare, sponsorer dealar svart, biljettombud som skiter i reglerna och printar ut fler mot svart betalning. Till och med personal på Live Nation säljer vidare, säger Petra Markgren Wangler.

Organiserad andrahandsmarknad

I reportaget medverkar flera anonyma personer som bekräftar bilden av att andrahandsmarknaden med konsertbiljetter är organiserad.

– Ja, dels så kommer de självklart från vanlig beställning, vanlig ringning då. Man arrangerar ett gäng, en skolklass som kanske köar, sitter och ringer och en tredje grupp sitter och bokar på nätet.

Biljetterna kommer också direkt ifrån ticnetombud, de kommer från arrangörsledet, de kommer från artister och management, berättar ”Anders” andrahandsförsäljare som fortfarande är aktiv och som egentligen heter något annat, i reportaget.

Lagligt med andrahandsförsäljning

Det är lagligt att sälja biljetter i andra hand i Sverige, men det är köpvillkoren hos biljettåterförsäljaren till exempel Ticnet eller Eventim borde hindra den lukrativa andrahandsförsäljningen.

I de villkoren står det att man inte får sälja vidare i kommersiellt syfte men andrahandassajter som tex biljett24 klarar sig undan på grund av att de köper av mellanhänder.

Ingen stämd

Bryter man mot reglerna under vanliga omständigheter, riskerad man att bli stämd. Men hittills har Ticnet inte stämt någon för avtalsbrott. Däremot makulerar de biljetter och har hållit inne med både pengar och biljetter när de upptäckt fusk.

Sabuni ändrar sig

Konsumentminister Nyamko Sabuni (FP) har hittills lämnat åt branschen att själv lösa problemet, men efter att ha tagit del av reportaget svänger hon.

– Om nån tittar på detta och säger att lagstiftning är det enda sättet att komma åt det så är jag beredd att överväga det också, säger ministern till Uppdrag Granskning Kultur.

Uppdrag granskning kultur kl 20.00 i SVT

Kulturnyheterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Andrahandsbiljetter

Mer i ämnet