De sprattlande benen var en av de första installationerna som mötte folket i lokalen. Foto: Jennifer Paterson

”Banksy” i Stockholm lockade tusentals besökare

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheterna var på plats. Frågan om det verkligen är Banksy som ligger bakom delar fortfarande experterna.

Klockan 13.00 visslade en okänd man i en visselpipa på Hudiksvallsgatan där folk hade samlats. Folkmassan som vid tidpunkten var på omkring 1.000 personer följde efter ljudet och kom då fram till vad som såg ut som en rivningskåk vid Norra Stationsgatan i Stockholm.

Nallebjörnar i fångkläder

Väl inne i den stora byggnaden möttes publiken av olika typer av budskap sprejade på väggarna i den stora lokalen. Där fanns även ett tiotal installationer som ett par sprattlande ben som hängde från taket och nallebjörnar i burar med fångkläder.

Streetartisten Banksy

”Tyder på någon med rutin”

Kulturnyheterna sprang på förlagschefen och gatukonstexperten Tobias Barenthin Lindblad, som gett ut flera böcker om gatukonst, och frågade honom vad han tyckte om utställningen:

– Jag har bara hunnit se ett verk men det ser väldigt monumentalt ut. Någon har gjort sig mödan att driva hela den här apparaten och bjuda in allt folk. Det tyder på att det åtminstone är någon som har rutin på att göra såna här saker. Det är inget nybörjarverk.

Men är det Banksy?

– Det kommer vi aldrig att få veta. Banksys talesperson har ju gått ut och nekat till att det är ett Banksyverk men det säger egentligen ingenting. Men de som sätter certifikat på Banksyverk nekar ju till alla olagligt utförda Banksyverk och det är möjligt att det inte finns tillstånd till det här. Då ligger det i sakens natur att de nekar så det säger egentligen ingenting.

– Det är intressant att våra medier hoppar på och säger det är en bluff. I så fall kan man säga att Banksy inte ens existerar som gatukonstnär. För enligt pest control office har ju Banksy inte gjort ett enda verk på gatan.

Är alla här idag lurade?

– Nej det tycker jag absolut inte. Konsten går ju ut på att det ska hända någonting oförutsett, det är något som kännetecknar Banksy generellt. De bästa Banksymålningarna är ju de som först drar ner byxorna på mig så att jag tänker till och känner mig smartare efteråt.

– Egentligen kan man säga att Banksy ÄR gatukonst. Och det här är ett typiskt gatukonstverk, det är en anonym avsändare, det befinner sig på någon slags öppen plats, kostar ingenting och samtidigt så är det öppet för alla att förstå, jag menar att verken inte kräver fem års konstvetenskapliga studier för att kunna analysera.

Finns det inte en risk att det är en PR-kupp?

– Risken finns men om det är ett företag som ligger bakom och bjuder på det här så använder de ju sina vinstpengar på ett trevligare sätt än vad de skulle göra annars.

Din bästa gissning på vem som ligger bakom?

– Min bästa gissning är att någon eller några erfarna gatukonstnärer från Stockholm ligger bakom det här och då skulle jag gissa på Akay, Klisterpeter och Adam, någon av de tre som har gjort det här i 15 år. De är lite av pionjärer och har tidigare gjort verk av den här typen.

Använder de sig av Banksys namn för att locka folk eller tror du att det är ett samarbete?

– Ingen aning, men de var mig veterligen före Banksy på gatukonstscenen så om det finns ett samarbete så är det Banksy som ska vara smickrad att jobba med dem snarare än tvärtom.

”Ett kulturmysterium”

Kulturnyheternas redaktör Per Andersson var även han på plats för att bevittna spektaklet. Till skillnad från Tobias Barenthin Lindblad är han helt övertygad om att Banksy inte ligger bakom.

– Det är slafsigt och odistinkt gjort. Är det något som kännetecknar Banksy så är det hans välformulerade sätt.

Per Andersson nämner även han namn som Akay och Klisterpeter på frågan vem han tror kan ligga bakom.

– Eller är det kanske någon frustrerad konstfackselev? Det är ju det största tabuet inom konstvärlden att använda sig av någon annans namn så därför känns det konstigt om Akay och Klisterpeter skulle göra det. Det är ett riktigt kulturmysterium, säger han.

Kulturrådets ordförande gillade utställningen

Kerstin Brunnberg hade också tagit sig till lokalen för att se händelsen med egna ögon. Trots att hon säger sig ha varit övertygad redan innan att det inte är Banksy som ligger bakom.

– Man vill ju inte behöva bli snopen, säger ordföranden för Kulturrådet och fortsätter:

– Men det är kul att vara här och se allt folk som är så intresserade av den här typen av konst. Det märks att det är många som gillar Banksy.

Hon känner sig inte lurad utan berättar att hon tycker att det var väl värt att ta sig hit.

– Jag tyckte särskilt om verket med mannen som ligger under Gucci-väskan. Det var enormt fint.

Folk tog med sig delar av utställningen hem

När utställningen började närma sig sin utsatta sluttid började besökare plocka isär delar av installationerna för att ta med sig hem, något Tobias Barenthin Lindblad ställde sig frågande till.

– Banksy själv är ju kritisk till att folk tar ner hans verk och säljer dem. Jag tror att de som ligger bakom det här vill att det ska vara till för allmänheten och inte för enskilda individer.

Se de olika delarna ur utställningen i bildspelet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Streetartisten Banksy

Mer i ämnet