• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kulturhuvudstad

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kirunas kulturstrateg berätta om varför Kiruna ansöker om att bli europeisk huvudstad. Foto: TT/SVT

Uppsala och Kiruna kan bli kulturhuvudstad

Uppdaterad
Publicerad

Både Uppsala och Kiruna går vidare i tävlingen om att få bli europeisk kulturhuvudstad 2029. I december presenterar den europeiska juryn sitt val.

Innan dess ska städerna kunna presentera en detaljerad plan för verksamheten, såväl som finansiella och politiska garantier, inskärper juryns ordförande Else Christensen-Redzepovic under en presskonferens i Stockholm på onsdagen.

– Vi kan också besluta att inte anta någon stad, säger hon och berättar att stadens storlek inte ska ha någon betydelse.

”Vill lyfta mångkulturella Kiruna”

Emma Jonsson, tillväxtstrateg i Kiruna, ser en möjlighet för Kiruna att ”sätta kulturen i främsta rummet”:

– Vi flyttar en stad och vi behöver kulturen, det är det primära. Sedan vill vi lyfta fram det mångkulturella Kiruna med många minoritetskulturer: kväner, tornedalingar, lantalaiset och samer.

”Kulturen självklar i Uppsala”

Uppsala vill ”använda kulturen som en kraft för omställning” framhåller Linda Eskilsson, (MP), ordförande i kulturnämnden.

– Uppsala är en snabbt växande stad och vi vill att kulturen ska vara lika självklar som vägar och hus.

En polsk och en svensk kulturhuvudstad ska utses till 2029 och i Polen går fyra städer vidare av de tolv som hade lämnat in ansökningar. I Sverige hade endast Kiruna och Uppsala ansökt.

Hittills har två svenska städer varit europeiska kulturhuvudstäder: Stockholm 1998 och Umeå 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.