Sexuellt frigjord kvinna och en skicklig politiker. Se hur olika Kleopatra skildrats i väst och öst. Foto: SVT/Världens historia – Kleopatra

Uråldriga skrifter visar bortglömda sidor av Kleopatra: ”En klok filosof”

Uppdaterad
Publicerad

I filmer och böcker tecknas Kleopatra ibland som en ondskefull, vacker och förförisk härskare av antikens Egypten. Men i arabiska skrifter, som tidigare inte uppmärksammats, träder en annan bild fram av Egyptens sista drottning.  

– Hon hade en stor intellektuell förmåga och hon talade många språk, säger professor i egyptologi Okasha el-Daly i Världens historia.

Bilden som tecknas av Kleopatra i dagens populärkultur baseras på hur hon framställts i romerska skrifter, enligt historiker Bo Eriksson: 

– Hon beskrivs med ett hat. Nidbilden och den sexualisering som finns där har förstärkts och anpassats till dagens moderna samhälle, säger han. 

Beskrivs som en klok filosof 

Österut, i arabvärlden tycks den historiska beskrivningen av Kleopatra vara en helt annan. Egyptologen Okasha el-Delay har hittat hundratals texter från medeltiden som tidigare inte publicerats. I de arabiska skrifterna har dåtidens lärda samlat in muntliga berättelser om Kleopatra och studerat egyptiska hieroglyfer, egyptisk kultur och kartor.   

– Det finns en beundran i de österländska texterna. Man lyfter att hon är klok, en filosof som var kunnig inom medicin. Så har man verkligen inte sett det i den västerländska kulturen, säger Bo Eriksson.  

Kan man vara säker på att de arabiska skrifterna tecknar en mer sann bild? 

– Spontant tror jag att den är mer sann. Den ger en motbild till den som bygger på romerska mäns bild av henne. Vi vet att hon var lärd och hade andra intressen än att förföra romare, säger historiker Bo Eriksson. 

Vill du veta mer om Kleopatra? Se Världens historia i SVT2 tisdag klockan 20 eller i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.