• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Booktok-effekten: Svenskar köper mer utländska böcker

Uppdaterad
Publicerad

Sociala medier-fenomenet booktok leder till att allt fler utländska böcker säljs i Sverige, visar ny statistik från Förläggareföreningen.

– Bokhandlare gör separata hyllor för booktok-titlar, säger Maria Hamrefors, ordförande för Svenska bokhandlareföreningen.

Under 2022 stod utländska titlar för 16 procent av den totala bokförsäljningen i Sverige, en ökning med två procent sedan 2018. Bokhandeln sker framförallt online, men ifjol ökade försäljningsvärdet av utländska böcker i fysisk handel med hela 39 procent, visar ny statistik.

Enligt Maria Hamrefors, ordförande för Svenska bokhandlareföreningen som publicerar statistiken tillsammans med Svenska förläggareföreningen, beror ökningen framförallt på en trend i sociala medier.

– Det började med att ungdomar kom in med mobilen och sa ”har ni den här?”. Då insåg man att här finns det en efterfrågan. I jättemånga fall så har bokhandlare gjort egna separata hyllor för booktok-titlar för att de ska vara lättillgängliga i butiken så att kunderna ska hitta dem, säger Maria Hamrefors till SVT.

Engelska titlar dominerar

Booktok är en digital mötesplats för litteraturintresserade på appen Tiktok. Ifjol fick den svenska bokbranschen upp ögonen för trenden – vilket Booktokaren Jasmine Darban såg tydligt på bokmässan i september.

– Det kändes som att man kom dit och representerade den nya versionen av läsning för unga, säger hon till SVT och berättar att både följare och samarbeten ökade rejält ifjol.

Enligt den nya statistiken köper svenskar helst utländska böcker på engelska, vilket också är det språket som dominerar på Booktok.

– Det är väldigt populärt att läsa på engelska. Det finns en väldigt tråkig kultur att man ibland shamar folk för att de väljer att läsa på sina hemspråk, för att man anser då att boken är bättre på sitt originalspråk, förklarar Jasmine Darban.

Unga föredrar tryckta böcker

Böcker som trendar på booktok behöver inte vara nya, och ofta får hela författarskapet ett uppsving när en titel börjat trenda på plattformen.

Booktok kan också vara en orsak till att många bokhandlare nu vittnar om att unga föredrar tryckta böcker.

– Många unga säger att jag är så mycket med telefonen och skärmen, när jag läser vill jag läsa och då vill jag hålla i en tryckt bok, förklarar Maria Hamrefors.

Fakta: Försäljning av utländska böcker i Sverige:

2018 var 14 procent av den totala bokförsäljningen i Sverige utländska böcker.

2022 var 16 procent av den totala bokförsäljningen i Sverige utländska böcker.

2022 såldes det utländska böcker i Sverige för drygt 820 miljoner kronor, vilket var ungefär 550 000 titlar.

2022 köptes drygt 64 procent av alla utländska böcker i Sverige online, räknat på ett totalvärde. Samtidigt ökade försäljningsvärdet i butik med 39 procent, från 2021 till 2022.

Facklitteratur är den vanligaste genren bland köpt utländska titlar i Sverige. Under fjolåret köpte svenskar mer utländsk skönlitteratur, inklusive deckare och spänning, än föregående år.

Källa: Bokförsäljningsstatistik 2022 framtaget av Svenska bokhandlareföreningen och Svenska förläggareföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.