Dansare och andra kulturarbetare inom scenkonsten kan få bättre pension framöver, enligt en nyhet i dagens budget. (Dansarna på bilden har inget med texten att göra.) Foto: Dan Hansson / Scanpix

Utskälld scenpension kan reformeras

Uppdaterad
Publicerad

Orättvist, omodernt och oförutsägbart – kritiken mot scenkonstens pensionssystem har länge varit hård. Nu kan en lösning vara på gång.

Pensionssystemet för kulturarbetare på landets scener har fått hård kritik i årtionden. Oförutsägbart och omöjligt att planera, säger arbetsgivarna. För låga pensionsnivåer, säger facket. Ändå har problemet inte lösts.

I dagens höstbudget presenteras en tänkbar väg framåt. Arbetsmarknadens parter ska ta initiativ till en reformering av systemet, meddelar regeringen.

”Fantastiskt bra”

Beskedet får båda parterna på arbetsmarknaden att jubla.

– Det är naturligtvis fantastiskt bra. I förra årets budget talade man om att frågan var avslutad, och det oroadebranschen väldigt mycket. Nu ser vi en möjlighet till en lösning, säger Teaterförbundets ordförande Anna Carlson till Kulturnyheterna.

Hur viktig är en lösning för medlemmarna?

– Vad är det starkaste ord jag kan hitta? Den ärabsolut nödvändig. Vi har ett antal dansare och sångare som gått ipension de senaste åren och som hamnar mellan två system. De drabbas väldigt hårt och riskerar i princip att blifattigpensionärer.

Även arbetsgivarorganisationen Svensk scenkonst välkomnar dagens besked.

– Det här ärett större genombrott än man kanske kan se på den lite torra skrivningen. Vi har hållitpå i så många år med att hitta samsyn med regeringen i att vi har ett dåligt system.Med dagens besked är inte problemen lösta, men en bit på vägen, säger Ulrika Holmgaard, vd för Svensk scenkonst.

Efterlyser kulturpolitiskt ansvar

Båda parterna höjer dock ett varningens finger för att regeringen måste spela en aktiv roll i frågan. Att bara lämpa över frågan på parterna kommer inte att fungera, menar de.

– Jag tror att parterna är kompetenta att hitta bra lösningar förframtiden, men det krävs ett fortsatt kulturpolitiskt ansvar från regeringen. Man måste komma ihåg att det finns något mer änbara finans. Det kommer vi att trycka på, säger Ulrika Holmgaard.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.