Erik Poppes Utvandrarna har fått sju guldbaggenomineringar och kallats för årtiondets filmsatsning. Men det var inte utan vånda han tog sig an Vilhelm Mobergs klassiska romanserie om Kristina och Karl-Oskar som emigrerar till Amerika i mitten på 1800-talet.
– Vad är helt ikoniska ögonblick som jag inte kan göra något med, och vad kan jag justera lite? Det har varit en påfrestande process. Och jag står här idag och är extremt nervös för hur det kommer bli, säger regissören Erik Poppe.
En tidlös berättelse
Trots att det snart gått två sekel sedan svenskar lämnade hungersnöd och fattigdom, tycks berättelsen lika aktuell idag. Inför manusarbetet har Erik Poppe gjort intervjuer med kvinnor som kommit till Sverige, för att försöka förstå erfarenheten av att lämna sitt land och rota sig på nytt.
– Det finns skäl att tro att den här berättelsen inte har gått ur tiden. Skälet till att människor idag flyttar på sig är för att de har en dröm om ett bättre liv, eller att de måste fly för sin trygghet. Tänk, det gjorde vi här i Sverige. Och det gör andra människor idag.
Gustaf Skarsgård, som spelar Karl-Oskar, fortsätter:
– Det handlar ju om en familj som sliter upp sig själv från sina rötter och försöker hitta nya nånstans. Och framför allt så väcker det frågan om vad ett hem är. Är det en plats, är det relationen, är det familjen?
Stödet från Troell
Precis 50 år efter Jan Troells klassiska filmatisering, med Liv Ullmann och Max von Sydow i huvudrollerna, kommer nu den nya tolkningen av berättelsen. I Poppes film ryms alla fyra böcker, den följer främst Kristina (spelad av Lisa Carlehed), och ingen pratar småländska.
Erik Poppe berättar om mötet med Troell, och stödet han fått för sina val.
– Och att Liv Ullmann har stöttat mig på samma sätt. Hon fick också se filmen för ett par veckor sedan och hon blev så förtjust i Lisa Carlehed som spelar hennes Kristina.
Se klipp ur filmen och hör skådespelarna berätta mer i videon ovan.