Anna Clarén. Foto: Ulf Sandlund/SVT

Vad händer med nyhetsbilden i en tid när ”alla är fotografer”?

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheterna besökte Nordens fotoskola och pratade med Anna Clarén som utbildar framtidens fotografer.

Förra veckan kom beskedet att tidningen Expressen, en redaktion som kammade hem hela sex priser på ”Årets bild-galan” tidigare i år, säger upp samtliga fotografer och bildredaktörer. Ett beslut som ligger i tiden.

I takt med att tidningarnas tryckta upplagor minskar, blir också söktrycket på Nordens fotoskola mindre, ser den kursansvariga Anna Clarén.

Har infört matfoto

Hon menar att, med dagens teknik, kan alla råka knäppa av en bra bild. Men nyhetsfotot behöver tanke och komposition.

– Det krävs en förmåga att hantera ljuset så det skapar en stämning och atmosfär. Och framförallt förmågan att kunna ”ta” människor på kort tid och få dem att slappna av och visa en del av sin personlighet.

Från början var Nordens fotoskola inriktad på dokumentärt berättande. Men de senaste åren har Anna Clarén behövt lägga till bland annat studiofotografering och fotografering av mat och inredning i sin läroplan, eftersom dagspressens bildredaktioner krymper.

”Etiken viktig”

Anna Clarén oroar sig över vem som ska kontrollera bildernas trovärdighet om inte bildredaktörernas kompetens finns kvar hos de stora tidningsdrakarna.

– Bilden ska kunna stå som ett vittne för att någonting har ägt rum på en specifik plats. Det är oerhört viktigt att man på djupet förstår vikten av detta.

Hon jämför bilder från dagens flöde i sociala medier och de hennes studenter tagit under sin utbildning.

– Den bildbeställare, vare sig det är en nyhetsredaktion eller reklambyrå, som är intresserade av att kommunicera med fotografier som både berättar och berör måste anlita en yrkesfotograf, säger Anna Clarén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.