7 000 personer från Tyskland. Italien, Frankrike, Storbritannien, Indien och USA har deltagit i en studie som görs av 370 forskare runt om i världen. Forskningen analyseras nu och man ser generella tendenser som att folk lyssnar på, och skapar, happy go lucky-musik. Till exempel låtar som den ett par år gamla hiten ”Happy” med Pharell Williams men också äldre klassiker som ”It's a wonderful world” med Louis Armstrong.
– Människor har lyssnat på nostalgisk musik som påminner dem om hur saker och ting brukade vara i en bättre tid, när dom var unga och allting var spännande, säger en av forskarna för studien, Niels Christian Hansen som är assisterande professor vid Aarhus Institute of Advanced Studies i danska Århus.
Musik kan få oss att drömma bort
Förklaringen till att den här typen av musik har blivit så populär under coronapandemin menar forskaren beror på att den kan få oss att glömma vardagen.
– Många har inte haft möjligheten att resa iväg i sommar, men med musik kan du drömma dig bort i både tid och rum och till din barndom.
”Ingen typisk krismusik”
Enligt forskaren så brukar den dominerande musiken som lyssnas på och skapas i andra kristider som jordbävning och orkaner vara ledsam och melankolisk, men under den här krisen är det annorlunda. Anledningen är att detta är en kris som har utvecklats gradvis till skillnad från andra och det har således påverkat musiken.
– Den här krisen skiljer sig åt. Många har gått bort men vi ser inte många sånger som handlar om det. Vi ser istället glad musik som mer hjälper dem som fortfarande är vid liv med osäkerhet och grundläggande förändringar i det vardagliga livet.
Musik som medicin i kristider
Studien ska analyseras och kommer att vara färdig om ett par månader. Niels Christian Hansen tror att musiken är vår räddare i tider som dessa.
– När en kris slår till kan man säga att musiken blir som en medicin som vi vänder oss till, säger han.